Hälsoguiden
Ashwagandha

Ashwagandha

Ashwagandha är en av de viktigaste örterna inom den ayurvediska medicinen där den använts i mer än 4000 år. Traditionellt har den använts för att öka kroppens uthållighet, motståndskraft och styrka.

Läs mer

Ashwagandha – Prinsen av ayurveda

Ashwagandha är en av de viktigaste örterna inom den ayurvediska medicinen där den använts i mer än 4000 år. Traditionellt har den använts för att öka kroppens uthållighet, motståndskraft och styrka. Ashwagandha kallas ”Prinsen av Ayurveda” – och fungerar som en ”Rasayan” vilket innebär att den är allmänt stärkande, balanserande och föryngrande. Idag vet vi att det beror på att Ashwagandha har en specifik effekt på stresshormonet kortisol.


En annorlunda adaptogen

Ashwagandha är en adaptogen precis som till exempel rosenrot eller ginseng – men den skiljer sig markant från övriga adaptogener genom att den inte aktiverar eller stimulerar specifika funktioner eller organ. Istället arbetar Ashwagandha mjukt och långsiktigt med kroppens stressystem, den så kallade HPA-axeln.


Växer snabbt

Fram till för ca 10 år sedan var Ashwagandha okänt utanför Indien, men 2012 vann ett specifikt extrakt av Ashwagandha utmärkelsen som årets mest intressanta produkt i USA och succén var ett faktum. Idag är Ashwagandha en av de snabbast växande läkeörterna i USA och finns i drygt 600 olika produkter inom segment som stresskontroll, uppiggande, muskelbyggande och luststimulerande.


Stress – den gemensamma nämnaren

Det kan upplevas att Ashwagandha ”hjälper mot allt” – så är det inte. Samtliga ovanstående produktområden har det gemensamt att de beror på eller förvärras av stress. Det Ashwagandha gör, är nämligen att öka kroppens motståndskraft mot stress genom att upprätthålla normal funktion i kroppens stress-system (HPA-axeln). Resultatet blir en normalisering av stresshormonet kortisol vilket gör att kroppen kan återhämta sig och vila.


Hjälper där det behövs

Inom Ayurveda går Ashwagandha under begreppet ”den intelligenta örten”, detta eftersom Ashwagandha hjälper till där den behövs bäst. Det innebär att effekten märks som mest där stressen har slagit till som hårdast. Sover man dåligt är det framförallt sömnen som förbättras, är man trött och lätt irriterad på grund av stress, då är det där man får hjälp. Ibland låter det för bra för att vara sant – men i takt med att intresset för Ashwagandha ökat också utanför Indien har antalet studier ökat markant. Studier som visars att Ashwagandha ökar motståndskraften mot stress vilket i sin tur bidrar till:

  • Mer lugn
  • Bättre sömn
  • Känslomässig balans
  • Sexuell lust och funktion
  • Återhämtning och ork
  • Ökad muskelstyrka
  • Fokus och minne


Så doserar du Ashwagandha:

Antingen väljer du ett ekologiskt, högkvalitativt pulver av ren ashwagandharot och tar 6 gram per dag - gärna uppdelat på två tillfällen.
Eller ett enklare sätt: ta KSM66! Det är ett ekologiskt fullspektrumextrakt av Ashwagandha och då är dosen 2x300 mg. Fullspektrum innebär att både de fettlösliga och vattenlösliga aktiva ämnena är med - med andra ord är extraktet är identiskt med roten, men 10 gånger starkare.

Ashwagandha kan hjälpa mot trötthet, stress, oro och ångest

En av de främsta anledningarna till att ta ett tillskott av ashwagandha är dess effekt på trötthet, stress, oro och ångest. Stress är ofta roten till många psykiska besvär och det är här ashwagandha kan hjälpa till som mest! Ashwagandha kan nämligen hjälpa till att hålla nere nivåerna av det omtalade stresshormonet kortisol i kroppen. I en forskningsrapport från 2019 kunde man bevisa att ett dagligt intag av 240mg ashwagandha tydligt sänker våra stressnivåer (1). Det kunde också bevisas av en sänkning av kortisol kunde påvisas vid ett dagligt intag av 250-600 mg ashwagandha.


Ashwagandha kan hjälpa vid sömnproblem

I samband med att ashwagandha hjälper dig att sänka dina kortisolnivåer, dra ner på trötthet, stress, oro och ångest så kan du också uppleva att du sover bättre. Flertalet moderna studier har genomförts på ashwagandhas påverkan på såväl hur lång tid det tar att somna, hur god sömnkvaliteten är och hur mycket man vaknar under natten. I en studie där 60st vuxna män och kvinnor intog 600mg ashwagandha dagligen i 10 veckor förbättrades samtliga ovannämnda punkter. Alla som deltog i studien var diagnostiserade med sömnproblem.

”Ashwagandha är en av de bästa medicinalväxterna på jorden”,  Chris Kilham - The Medicine Hunter

Chris Kilham, mer känd som ”The Medicine Hunter” är en av de största hälsoprofilerna i USA. En man som under 30 år rest jorden runt, levt med naturfolk och undersökt läkeväxter från hela världen. - Ashwagandha är utan tvekan en av de viktigaste växter jag stött på. Inom den Ayurvediska medicinen har den i årtusenden används som ”livsförlängare, föryngringsmedel och afrodisiakum”. Något vi skulle kunna le åt, om inte de senaste årens forskning visat att örten faktiskt har de här egenskaperna. Förklaringen är ett komplext innehåll av withanolider (växtsteroler). Ämnen som visat sig kunna reglera och återställa vårt stressystem och därigenom återskapa kraft och lugn.

Ashwagandha