Fri frakt vid köp över 299kr
Just nu: Leveranstid 4-5 dagar
Prata hälsa med oss
Motverka stress med ashwagandha

Motverka stress med ashwagandha

Ashwagandha är en av de viktigaste örterna inom den ayurvediska medicinen där den använts i mer än 4000 år. Traditionellt har den använts för att öka kroppens uthållighet, motståndskraft och styrka.

Ashwagandha – Prinsen av ayurveda

Ashwagandha är en av de viktigaste örterna inom den ayurvediska medicinen där den använts i mer än 4000 år. Traditionellt har den använts för att öka kroppens uthållighet, motståndskraft och styrka.

Ashwagandha kallas ”Prinsen av Ayurveda” – och fungerar som en ”Rasayan” vilket innebär att den är allmänt stärkande, balanserande och föryngrande. Idag vet vi att det beror på att Ashwagandha har en specifik effekt på stresshormonet kortisol.


En annorlunda adaptogen

Ashwagandha är en adaptogen precis som till exempel rosenrot eller ginseng – men den skiljer sig markant från övriga adaptogener genom att den inte aktiverar eller stimulerar specifika funktioner eller organ. Istället arbetar Ashwagandha mjukt och långsiktigt med kroppens stressystem, den så kallade HPA-axeln.

Växer snabbt

Fram till för ca 10 år sedan var Ashwagandha okänt utanför Indien, men 2012 vann ett specifikt extrakt av Ashwagandha utmärkelsen som årets mest intressanta produkt i USA och succén var ett faktum. Idag är Ashwagandha en av de snabbast växande läkeörterna i USA och finns i drygt 600 olika produkter inom segment som stresskontroll, uppiggande, muskelbyggande och luststimulerande.

Stress – den gemensamma nämnaren

Det kan upplevas att Ashwagandha ”hjälper mot allt” – så är det inte. Samtliga ovanstående produktområden har det gemensamt att de beror på eller förvärras av stress. Det Ashwagandha gör, är nämligen att öka kroppens motståndskraft mot stress genom att normalisera kroppens stress-system (HPA-axeln). Resultatet blir en normalisering av stresshormonet kortisol vilket gör att kroppen kan återhämta sig och vila.


Hjälper där det behövs

Inom Ayurveda går Ashwagandha under begreppet ”den intelligenta örten”, detta eftersom Ashwagandha hjälper till där den behövs bäst. Det innebär att effekten märks som mest där stressen har slagit till som hårdast. Sover man dåligt är det framförallt sömnen som förbättras, är man trött och lätt irriterad på grund av stress, då är det där man får hjälp. Ibland låter det för bra för att vara sant – men i takt med att intresset för Ashwagandha ökat också utanför Indien har antalet studier ökat markant. Studier som visars att Ashwagandha ökar motståndskraften mot stress vilket i sin tur bidrar till:

  • Mer lugn
  • Bättre sömn
  • Känslomässig balans
  • Sexuell lust och funktion
  • Återhämtning och ork
  • Ökad muskelstyrka
  • Fokus och minne

Så doserar du Ashwagandha:

Antingen väljer du ett ekologiskt, högkvalitativt pulver av ren ashwagandharot och tar 6 gram per dag - gärna uppdelat på två tillfällen.
Eller ett enklare sätt: ta KSM66! Det är ett ekologiskt fullspektrumextrakt av Ashwagandha och då är dosen 2x300 mg. Fullspektrum innebär att både de fettlösliga och vattenlösliga aktiva ämnena är med - med andra ord är extraktet är identiskt med roten, men 10 gånger starkare.”Ashwagandha är en av de bästa medicinalväxterna på jorden”,  Chris Kilham - The Medicine Hunter

Chris Kilham, mer känd som ”The Medicine Hunter” är en av de största hälsoprofilerna i USA. En man som under 30 år rest jorden runt, levt med naturfolk och undersökt läkeväxter från hela världen. - Ashwagandha är utan tvekan en av de viktigaste växter jag stött på. Inom den Ayurvediska medicinen har den i årtusenden används som ”livsförlängare, föryngringsmedel och afrodisiakum”. Något vi skulle kunna le åt, om inte de senaste årens forskning visat att örten faktiskt har de här egenskaperna. Förklaringen är ett komplext innehåll av withanolider (växtsteroler). Ämnen som visat sig kunna normalisera och återställa vårt stressystem och därigenom återskapa kraft och lugn.

Ashwagandha