Hälsoguiden
Karl Dyall

Karl Dyall

Musikalstjärnan Karl Dyall tog ett felkliv mitt under föreställningen Singin’ in the rain på Oscarsteatern i Stockholm. Det resulterade i ett diskbråck, en stressfraktur på höften och en framtid i rullstol – men upptäckten av crossfit blev vändningen.

Läs mer

Livet rusade på för dansaren och musikalartisten Karl ”Kalle” Dyall, föreställning för föreställning, kväll efter kväll. Han startade street dance-gruppen Bounce, hade tre småbarn hemma och 15-timmars jobbdagar som slet på kropp och själ. Till sist sade kroppen stopp. Första diskbråcket kom redan 1998. Sen följde sex år av mörker innan Kalle långsamt kom tillbaka. 2008 kom bakslaget, mitt under pågående show: nytt diskbråck, stressfaktur och en nervskada som förlamade vänster ben.


Domen: ett liv i rullstol

När ridån föll den kvällen blev det nattsvart för Kalle. Funktion och känsel försvann i vänsterbenet, och efter den all muskelmassa. Kalle drabbades av panikångest och depression, för vem var Karl Dyall om han inte var den hyllade dansaren och artisten?


– Den mentala biten var tuffast. Jag har alltid varit fysisk, det har varit min identitet. Att komma underfund om vem man är utan alla volter och piruetter var en resa.
Läkarnas dom var hård: räkna inte med att kunna dansa igen.


Fitnessrevolution med crossfit

Det var åtta år sedan. Nu har Karl Dyall och vännen Rennie Mirros just avslutat 200 föreställningar med showen From Sammy with love.
– Jag har steppat järnet och kört mycket akrobatik., säger en lycklig Kalle.


Han inte bara dansar igen, han är europeisk mästare i Crossfit, placerade sig 3:a i VM, äger gymmet Crossfit Solid och är aktuell med boken Fitnessrevolutionen, en introduktion i vad som kallas den snabbast växande träningsformen just nu. Och det är inget mindre än en revolution att Karl Dyall gått från rullstolsburen till en av de bästa i världen på bara några år, utan operation. Hemligheten är den varierade crossfit-träningen som byggt upp kroppens styrka, balans och koordination.
– Jag såg snabbt resultat. Smärtan försvann, jag fick en helt ny kroppskontroll och kunde träna utan att dra på mig skador. Jag närmar mig 50 och har aldrig varit starkare, det är häftigt, säger Kalle.


Öppnade eget gym

2011 startade han gymmet Crossfit Solid tillsammans med vännerna Rennie Mirro och Joachim Bergström, för att dela med sig av sin kunskap och erfarenhet av träning. Idag har gymmet 250 medlemmar och har korats till Europas bästa fitnessgym. Här är målet att lära sig att röra sig korrekt snarare än att bygga muskler.


En inre resa

Tiden i rullstol har förändrat honom. Han är mer ödmjuk och tacksam och tar inte längre något för givet. Hans egen fitnessrevolution är väl synlig på hans deffade kropp – men den största förändringen har skett inombords:
– Jag har förändrat min syn på träning. Förut tränade jag för prestation, idag tränar jag för funktion. Jag vill leva ett aktivt liv och inte bli sämre – och träning har effekt på allt, även depressioner! Jag önskar media pratade mer om de positiva effekter träning ger istället för att alltid bara prata om viktnedgång. Träning gör dig gladare, du orkar leka mer med barnen, du orka mer hemma, du blir mer effektiv på jobbet och det är smärtdämpande.


Vill inspirera andra

Nu vill Kalle dela med sig av sina erfarenheter och uppmuntra fler till att börja träna varierat efter egen förmåga, med hjälp av boken Fitnessrevolutionen. Boken innehåller ett 6-veckors program med tydliga instruktioner, tips om bra kost och hur man förebygger skador.
– Jag tipsar om hur man kan variera träningen. Många är nyfikna på crossfit men rädda för att komma igång. Boken är en enkel introduktion till den här världen, den är något för alla.

Enligt Kalle är träningsbranschen i förändring. Gymmens stora maskinparker skrotas till förmån för fria vikter och ytor för funktionella övningar, det vill säga de grundläggande rörelser som vi använder i livet, som att lägga upp en tung bok i bokhyllan, lyfta barn eller klippa gräset.


Variation är hemligheten

– Vi tror på variation. Folk tränar för ensidigt idag. De som trycker vikter på gymmet skulle behöva komma ut, och de som är ute och kutar och går stavgång behöver lyfta nån vikt då och då, menar Kalle.


Däremot behöver man inte ha ett dyrt gymkort. Med ett par hantlar, ett gummiband och en kettlebell är du hemma.
– Det är bara att köra. Skönheten är att du kan anpassa träningen till vad du klarar av för att undvika skador. Har du diskbråck måste du bygga upp dina muskler kring höft och länd, har du artros måste du träna för att bibehålla funktionen. Men alla kan köra crossfit!

Visst känner han fortfarande av ”gamla synder” ibland. Nervskadan har inte läkt, musklerna krampar stundtals.


– Men jag är så glad över var jag är idag. Jag hade lagt dansskorna på hyllan men nu jobbar jag igen, tack vare träningen, säger Kalle.


Kost

Kosten är viktig. Dra ner på kolhydraterna, ät varierat, följ årstiderna och var försiktig med processad mat och raffinerade saker som vitt bröd och socker. Men jag kan älska pannkakor med jordgubbssylt och grädde!


Ät som Kalle

  • Ät inget som din gammelfarmor inte skulle känna igen!
  • Ät som du bör träna – varierat!
  • Äta alla måltider sittandes! Låter lätt men är svårt.


Träning

Jag rör mig för att leva, inte tvärtom. Jag vill må bra i kroppen – länge. Träningen ska ge mig energi.  För mig handlar det inte om personbästa på milen eller rekord i bänkpress  – det är när jag lever mitt liv som min fysik ska komma till nytta.


Vila

Jag går på känsla, om jag är sliten lyssnar jag på kroppen och vilar. Men jag tror också på aktiv vila som att gå ut i skogen och plocka bär eller sätta sig i en kajak och paddla.


Supermat

Supermat är häftigt! Ändrar du balansen på tallriken så ändrar du också förutsättningarna för din kropp och för hur du mår.


Fitness

Kanske visste ni inte att ordet ”fitness” kommer från att vara redo och förberedd – i detta fall för livet. Om jag bara lyfter skrot kommer jag inte kunna springa ett marathon och om jag bara springer och inte tränar styrka håller inte kroppen. Balans är den gyllene medelvägen. Lagom är plötsligt coolt igen!


Kosttillskott

Jag tar kosttillskott som till exempel magnesium, D-vitamin, omega 3 och zink. Det är bra att lära sig hur man får i sig mat på naturligt väg, men då jag reser mycket har jag alltid med mig ett par burkar så att jag får i mig det jag behöver.TEXT: SOFIA ZETTERMAN