Hem

Magnesium

Vi får i oss magnesium genom bladgrönsaker, baljväxter, fullkornsprodukter och kött, fisk & skaldjur. Vi får också i oss magnesium genom att dricka vatten. Magnesium är ett populärt kosttillskott och vi har magnsium från flera olika varumärken som  Life, Holsitic, Wild Nutrion, Great Earth och Solgar för att nämna några.

Hem

Alla produkter

Just nu visas 20 av 22 produkter

Life-Magnesium-600x1000.jpg

Värför behöver vi magnesium?

Magnesium bidrar till:

- att minska trötthet och utmattning 

- normal energiomsättning 

- nervsystemets normala funktion 

- normal muskelfunktion 

- normal proteinsyntes 

- att bibehålla normal benstomme 

- att bibehålla normala tänder 

- Magnesium har dessutom en roll i celldelningsprocessen. 

Brist på mineraler som kalcium, kalium, natrium och magnesium kan vara svårt att upptäcka. Det är inte alltid det syns i ett blodprov heller, säger Susanna Larsson, forskare på Karolinska Institutet. 

– Äter man mycket syrarik mat som rött kött och ost och andra mejeriprodukter förlorar kroppen mycket magnesium, berättar hon. Eftersom mejeriprodukter är syrarika är t. ex. för mycket ost inte bra. Det kan bli för mycket kalcium, vilket hindrar kroppen från att ta upp tillräckligt med magnesium. I lagom mängd hjälper magnesium och kalcium varandra. 

Vad är magnesium?

Magnesium är ett viktigt mineralämne för oss människor. Det är med och skapar växternas klorofyll som ger energi som vi människor också behöver. Kroppen innehåller ungefär två matskedar magnesium, varav hälften finns i skelettet. Det är viktigt att få i sig tillräckligt med magnesium för att inte drabbas av benskörhet. Kvinnor behöver få i sig cirka 280 milligram per dag, män behöver 350 milligram.

Varför ska jag äta magnesium? 

Stress, vätskedrivande medel eller om vi dricker läsk eller alkohol gör att det försvinner mycket magnesium ur kroppen. Den mesta delen magnesium finns i skelettet, men det finns också mycket i våra muskler och nerver. När vi anstränger musklerna som vid ett riktigt hårt träningspass, ökar behovet av magnesium avsevärt. Det gäller också vid mental stress eller ett ansträngande tankepass. 

Om du efter träning äter raffinerad mat eller mat med mycket fett förbrukas ännu mer av kroppens magnesium. För att återfå en normal balans behöver du öka intaget av magnesium avsevärt. 

Det finns knappt någon risk att överdosera magnesium. Genom maten får vi inte mer än cirka 200 mg, vi kan utan vidare öka intaget med upp till 400 mg per dag. Öka med 100 mg i taget var tredje, fjärde dag så att kroppen och tarmarna hinner vänja sig. 

Beroende på vilken typ av magnesium man tar, kan man bli lös i magen. Då får man minska mängden magnesium till dess tarmen uppför sig normalt. Njurarna kan utsöndra upp till 60 gram överskottsmagnesium per dag. Tänk på att det finns mediciner som inte går bra ihop med stora doser magnesium. 

Hur får jag i mig magnesium? 

Vi kan öka magnesiumintaget med magnesiumrik mat såsom grönsaker, särskilt gröna bladgrönsaker som spenat, mangold och kålväxter, men också bönor och ärtväxter, fullkornsprodukter och cashewnötter. Nötallergiker kan i stället äta solros- och pumpafrön. Även om vi vet att vi ska äta allsidigt, är det lätt att lura sig själv. Och när det är stressigt är det lätt att det slinker ner någon färdig snabbmat eller något som går lätt att laga men som inte alltid innehåller den näring vi behöver. När vi fuskar med maten tänker vi inte på att vi bygger upp ohälsa i kroppen.