Hälsoguiden
Naturliga vitaminer

Naturliga vitaminer

Vanliga vitamintabletter framställs ofta på kemisk väg, trots att det går att göra dem helt naturliga. En av fördelarna är att de naturliga är lättare för kroppen att ta upp, samtidigt som biämnen finns kvar som hjälper kroppen att förstå hur vitaminen ska användas.

Läs mer

Trots att det går att producera helt naturliga vitamintillskott, så är många av de vitaminer som säljs på marknaden idag framställda på syntetisk väg.

– Att framställa till exempel konstgjord askorbinsyra, som ger C-vitamin, är både enklare och billigare på kemisk väg än att utvinna naturliga vitaminer, berättar Jan Wiberg, kvalitetsansvarig på Life.


En möjlig nackdel med att framställa syntetiska vitaminer är dock att man producerar och isolerar endast själva vitaminämnet, och går miste om andra hjälpämnen som gör det lättare för kroppen att tillgodogöra sig tillskottet.

– Men när vi framställer Lifes naturliga vitaminer utvinner vi dem ur frukter och grönsaker. Betakaroten i våra vitaminer utvinns till exempel ur en speciell svampart och B-vitaminerna kommer från guavafrukt, säger Jan Wiberg.


 För att hjälpa kroppen att förstå hur den ska ta upp och använda vitaminerna, låter man andra hjälpämnen följa med på köpet. Det gör att kroppen känner igen vitamintillskotten och har lättare att ta upp dem. Vitaminer och mineraler är livsnödvändiga för oss. Dessvärre kan vi inte producera dem själva (med undantag för D-vitamin som kroppen producerar vid solexponering). Därför behöver vi alla få i oss vitaminer – genom hela livet.


En bra kost är grunden

En bra kost är givetvis en bra grund för att vi ska få i oss den näring vi behöver. Men vår ålder, livsstil, vikt, träning och hur bra vi kan ta upp vår näring i tarmarna, påverkar vad vi behöver lite extra av. Jan Wiberg, kvalitetsansvarig på Life, liknar det vid att vi har ett inbyggt vitamin- och mineralförråd i kroppen.
– Vi måste hålla en miniminivå av vitaminer och mineraler i förrådet för att undvika bristsjukdomar. Men det är svårt för många av oss att fylla våra vitamin- och mineraldepåer till 100%, så att vi kan må så bra som vi kan och optimera förutsättningarna för ett långt och friskt liv, säger Jan.


Naturliga vitaminer

Extra vitamintillskott kan hjälpa till. Majoriteten av de vitaminer som säljs på den nordiska marknaden är framställda på syntetisk väg, trots att det går att producera helt naturliga vitamintillskott. Att framställa till exempel konstgjord askorbinsyra, som ger C-vitamin, är både enklare och billigare på kemisk väg, än att utvinna naturliga vitaminer.
Nackdelen med att framställa vitaminer på syntetisk väg är att man då isolerar och producerar endast själva vitaminämnet, och går miste om andra hjälpämnen som gör det lättare för kroppen att tillgodogöra sig tillskottet.
– Men när vi framställer naturliga vitaminer utvinner vi dem ur bland annat frukter och grönsaker. C-vitaminet i våra vitaminer till exempel framställs genom att fermentera icke genmanipulerad majs och våra B-vitaminer kommer från guavaextrakt. För att hjälpa kroppen att förstå hur den ska ta upp och använda vitaminerna, låter man andra hjälpämnen följa med på köpet. Det gör att kroppen känner igen vitamintillskotten och har lättare att ta upp dem, förklarar Jan.


Lättillgängligt för kroppen

Många naturliga vitaminer tas fram genom fermentering, ett slags jäsningsprocess som också gör ämnet mer lättillgängligt för kroppen. Lifes naturliga multivitaminer innehåller extrakt från grönsaker och bär, som broccoli, blomkål, tranbär och svarta vinbär och deras innehåll är skräddarsytt för respektive målgrupp.Text: Sofia Zetterman