Hälsoguiden
Olga Rönnberg

Olga Rönnberg

Hur hon hinner rodda ett eget företag, en familj med totalt sju barn, en katt och en hund, träna, skriva böcker och driva ett av Sveriges största träningsmagasin online, är obegripligt för de flesta av oss. Men ryska fembarnsmamman och programledaren PT-Olga säger sig inte vara perfekt på något vis.

Läs mer

Tjugonio år gammal var Olga Rönnberg en trött trebarnsmamma med 30 kilos övervikt och en dotter med Downs syndrom. Träning fanns inte på världskartan. Snarare tröstade hon sig med något sött för att orka.

Så en dag fick hon nog. Och när Olga Rönnberg bestämmer sig är det inte mycket som kan hindra henne, det förstår man redan när hon kliver in i studion och börjar styra hur fläkten ska blåsa i håret under fotograferingen. Kanske är det den hårda uppväxten i ryska Uralbergen, med en disciplinerad militär till far, som har format henne och lärt henne att alltid kämpa. Att aldrig ge upp.


PT-Olga med hela svenska folket

Det är nu tolv år sedan Olga började träna dagligen och utbilda sig till personlig tränare. Redan från början med inriktning på gravida och mammor, som liksom hon själv behövde hjälp och pepp för att komma igång med träningen, få ordning på kosten, börja trivas med sin kropp och orka vardagen.

I dag är hon PT-Olga med hela svenska folket. Hon driver det egna företaget MammaFitness Sweden, driver ett av Sveriges största träningsmagasin online, är grundare av träningsformen Mamma BootCamp, samt författare till inte mindre än fem böcker om kost och träning.


Kosten är den viktigaste biten

För Olga handlar det inte om att bli snygg. Det handlar om att vara bekväm i sin egen kropp – och hon brinner för att hjälpa andra med just det. För närvarande har hon 20 medarbetare som hjälper henne att coacha hundratals kvinnor som tränar med MammaFitness. Och det finns inga genvägar.


– Tyvärr är det så att du måste vara motiverad. Ingen annan kan ge dig motivationen. Jag tror att det ofta handlar om att få den där lilla extra sparken i baken som gör att du tar tag i kost och träning, säger Olga.


Trots att det mesta i Olgas liv kretsar kring just träning, så är det kosten som är den viktigaste biten säger hon.
– Allt kokas ner till kost och viljan att förändra. Det spelar ingen roll hur mycket du tränar om du äter fel och får i dig en massa skit som du inte tror ska märkas. Dessutom gäller det att anpassa kosten till träningen. Ska du springa maraton måste du äta på ett sätt, vill du gå ner i vikt ska du äta på ett annat sätt och vill du bli starkare på ett tredje sätt. Hur du än tränar är det kosten det hänger på.

För fakta är: Man kan aldrig kompensera ett för högt kaloriintag med träning.


– Du skulle behöva träna hela dagarna för att bränna de kalorier skräpmat innehåller.


Olga tror på att förenkla

Men bra mat behöver inte vara svårt eller komplicerat. Hennes senaste bok Olgas mat, är fylld av enkla recept med bara 3-4 ingredienser.


– Jag tror på att förenkla allt och inte stressa över det man inte kan påverka, utan göra så gott man kan.
Det handlar absolut inte om att svälta sig. I Olgas regim får ingen äta mindre än 1800 kalorier och hon rekommenderar 5–6 måltider per dag. Men det är vad du äter som gör skillnad.
– Det måste finnas tydliga strategier och ska du gå ner i vikt så ska du äta utifrån dem. Det som driver henne är att få polletten att ramla ner hos andra.
– Det är min mission att försöka hjälpa så många som möjligt, då måste jag vara tillgänglig och svara på precis alla frågor i sociala medier – och jag har 150 000 följare.


Olgas budskap är glasklart:
– Vi behöver äta och vi behöver styrketräna. Men vi behöver inte överträna och vi behöver inte stressa om vi missar ett pass eller inte äter perfekt en dag. Det finns mer än träning och kost i livet.


Så trots den stenhårda disciplinen som hjälpte deltagarna i tv-programmet Biggest Loser att komma i form, så har Olga en mer avslappnad inställning till kost och träning i dag.


– För tio år sedan räknade jag varenda kolhydrat, till och med Fishermantabletterna, men nu har jag släppt det. Det gäller att hitta det som fungerar för dig, träningen ska bli en naturlig del av ditt liv, maten ska inte begränsa dig så att du inte kan äta middag med andra.


Tränar helst styrketräning

I dag tränar Olga fyra gånger i veckan – tre gånger av dem är styrketräning. Sen kör hon sin ”power hour” varje dag, en timmes power walk med inspirationspodcasts i lurarna.


– Men det är vardagsmotion och räknas inte, säger hon och ler. Kurvorna är hon rädd om.
– Jag tycker om rumpa och med styrketräning kan man möblera om sin kropp. Men jag har slutat att mäta och väga mig. Hon blir galen på den bantningshets som tidningarna bedriver, på hur de spelar på en rädsla att inte duga.


– I dag ligger många som tränar på ett kalori- och kolhydratunderskott, trots att de vill bygga muskler eller springa maraton. Men det krävs energi för att ha ork att prestera bra. Om du inte får tillräckligt med näring bryter du ner musklerna i stället för att bygga dem.

Vikten har varit hennes egen akilleshäl – hon har själv kallat sig ”sockergris”– och hennes trick är att helt enkelt inte ha vissa saker hemma.


– Vet jag att jag har en chokladkaka i skafferiet kommer jag att äta av den, förr eller senare. Men jag tror inte på disciplin när det gäller kost, utan på inbyggda vanor. Visst kan man undvika frestelser, men det är bättre att lära sig hantera dem än att fly. Ta ett snack med dig själv – behöver du chokladen? Är du verkligen hungrig? Eller har du tråkigt? Är du ledsen?


Okej att inte vara perfekt


Och tar du ändå den där chokladbiten en dag så är det inte hela världen. Ett av Olgas viktigaste budskap är att det är okej att inte vara perfekt.
– Livet händer, gå vidare, säger hon och rycker på axlarna.


– I går var jag sur, trött och hungrig och orkade inte fundera över maten, så då åt jag pasta carbonara trots att det är en no no-rätt för många. Jag är som alla andra. Hemma turas Olga och maken Håkan om med matlagningen.
– Som barnfamilj måste man ju anpassa maten efter barnen. Grunden är densamma med protein i form av fisk, kött eller kyckling, men de får pasta och så tar jag bönpasta. Vi byter ut kolhydratkällan och barnen behöver dessutom mer fett.
Tar du några kosttillskott?
– Jag äter mitt proteinpulver och vitaminer, som D-vitamin, magnesium, omega-3 och gurkmeja. Sen tar jag kollagentillskott för brosk, hår och naglar.


En obotlig arbetsnarkoman


Även för en powerwoman som Olga har livet varit tuft. Skilsmässan hon drev igenom för tio år sedan gav samvetskval över att hon var den som splittrade kärnfamiljen.
– Klart det är jobbigt, barnen hade ju inte bett om det, det var en egohandling. Men det finns ju inget bra tillfälle att skilja sig för när är det inte jobbigt att separera? Plågad av samvetskval lämnade hon allt hon ägde och började om från noll.
– Men det är ingen big deal. Har man vuxit upp på Sovjettiden så klagar man inte så mycket. Om man kommer från ingenting gör det inget om man förlorar allt. Jag kan gå i samma kläder dygnet runt och bara äta gröt, det gör inget. Det gör jag ju för övrigt redan, säger hon och gapskrattar på Olga-vis. Det underlättar förstås att Olga är en obotlig arbetsnarkoman.


– Om jag inte hade haft barnen så skulle jag nog bara jobba ännu mer. Förmodligen är det min smala lycka att jag har så många barn, så att jag inte hinner jobba ihjäl mig.


Tror inte på förbud


Frågan hur hon är som mamma tar tid att svara på. Hennes man Håkan kastar en menande blick och viskar i mungipan att det där med barnen är ”hans race”. Olga skrattar, skruvar på sig, funderar igen.


– Jag är hård men rättvis, och slarvig ibland. Det är tur att jag har Håkan. Han är mer praktisk, jag är mer teoretisk, krävande och sträng. Du vet, surftiden är begränsad till max två timmar per dag på skoldagar. Men det bjuds på fredagsmys med chips och godis också hos familjen Rönnberg. 

Olga tror inte på förbud.
– Fast tjejernas godispåse ska väga 1,5 hekto på grammet, säger Olga barskt.

Hur hittar du balans mellan jobb, familj, träning och sömn?


– Dels tror jag inte på balans, dels har jag honom, säger Olga och ger maken Håkan en öm smekning över kinden. Maken Håkan är – som alltid de senaste tio åren – vid hennes sida.
– Man måste hjälpas åt. När mammor säger att de inte hinner träna frågar jag ”vänta, var är pappan?”, säger Olga upprört.

 Olga och Håkan är ett uppenbart sammansvetsat team och Olga kan inte låta bli att ge honom en kram eller rufsa om i hans hår när hon går förbi. Håkan är dessutom hennes privatchaufför, för Olga har helt enkelt inte hunnit med att ta körkort än.
– Men jag har tagit 50 lektioner och nu ska jag börja köra med Håkan. I sommar, då jäklar!, säger hon bestämt.
Vi tror henne. För Olga Rönnberg har bestämt sig.