Hälsoguiden

En balanserad mage ger dig bättre förutsättningar till ork och energi. Här ger hälsorådgivaren och näringsterapeuten Andreas Lindblom goda råd till hur du på ett enkelt sätt kan stötta matsmältningen och ge magen lite extra omtanke – från morgon till kväll.

– Börja dagen med ett glas ljummet vatten med pressad citron i, gärna en kvart före frukosten. Det rensar ut systemet och gynnar matsmältningen inför dina intag av mat under resten av dagen.


Tips till dem som har svårt att äta en rejäl frukost på morgonen?

– Med fina fiberblandningar, exempelvis Ledins hälsomål, är det lätt att få i sig bra med fibrer. Just Ledins innehåller vetegroddar, alfalfa, nyponpulver med mer och är en riktig boost för mättnadskänslan och matsmältningen på morgonen. Blanda den gärna i en smoothie, yoghurt eller annan dryck. 


Det har blivit för mycket av det goda – hur kan vi stötta matsmältningen? 

– Magsyra är en syra som bryter ner maten (den ser till att vi kan ta upp alla näringsämnen) och tar död på dumma bakterier – så att vi har en bättre chans att hålla oss friska. Stötta gärna magsyran med exempelvis äppelcidervinäger, vars syra och enzymer gör det lättare att smälta maten. Jag vill också tipsa dem som besväras av sura uppstötningar att dricka te med pepparmynta innan måltiden; även det balanserar syran. 


Hur avrundar man dagen på bästa sätt?

– På kvällen kan det kännas bra med magnesium eller te på kamomill, som inte bara är lugnande utan också bra för magens balans. Just magnesium är också ett effektivt tillskott vid de tillfällen då magen är hård! 

För vana då: vad gäller för en god magbalans?

För vana då: vad gäller för en god magbalans?

– Att få i sig goda bakterier! Det gynnar matsmältningen och bidrar till normalt immunförsvar. Life Sporebiotic är en storsäljare hos oss. Det är kraftfulla bakterier i sporform som klarar sig hela vägen ner till tarmarna där de förökar sig och blir ännu starkare. Och med en stark tarm blir du starkare och mer balanserad.

Upptäck Sporebiotic här!