Hälsoguiden

Locka fram träningslusten

I våra butiker möter du alltid Life-experter med djup produktkunskap som vill ge dig bra tips, råd och inspiration. Den här gången har vi pratat med Elzana Pitic, butikschef på Life, hon vet att motivationen går upp och ner. Men hon har sina knep för att hålla rutinen i vardagen och kroppen i form.

Visst blir man stark och pigg av att träna, det vet varenda kotte. Men hur kommer man i väg till gymmet eller ut i spåret när soffan lockar? Elzana Pitic, butikschef på Life, vet att motivationen går upp och ner. Men hon har sina knep för att hålla rutinen i vardagen och kroppen i form.

Vad betyder träning för dig?

– Att känna mig frisk och stark. Jag hanterar stress bättre och blir effektivare på jobbet. Gymmet är min fria zon där jag kan stänga av vardagsbruset och fokusera på mig.
Vad tränar du och hur ofta?

– Allt från gruppträning som bodypump och spinning till crossfit. Jag tränar i snitt fyra till fem gånger i veckan beroende på hur mycket jag jobbar och på humör.
Vad har du för knep för att komma i väg när energin är låg?

– Jag packar ryggsäcken på kvällen och sticker sedan tidigt på morgonen. Jag blir piggare av träningen, det ger

en bra start på dagen.

Vilka är dina bästa tips för att hålla kroppen rörlig och lederna i form?

– Att röra på sig så mycket man kan. Om du inte kan träna på grund av skador, värk eller ledförslitningar går det att få in rörlighetsträning på andra sätt, till exempel genom att tvätta eller promenera. Att regelbundet träna och äta en balanserad kost rik på D-vitamin och kalcium kan också stärka skelettet och ge högre benmassa. Det

kan förhindra problem med lederna.

Hur återhämtar man sig efter ett tufft pass?

– Genom att fylla på med vätska, få i sig bra näringsämnen, som fett, protein och kolhydrater, och att sova. Jag duschar också alltid kallt, jag upplever att musklerna återhämtar sig bättre då. Man får inte heller glömma att vilodagar är viktiga för att kropp och sinne ska återhämta sig om man tränat tungt flera dagar. Det är då muskelcellerna reparerar sig och växer till. Att man förlorar styrka och muskler när man vilar är en myt.Finns det fler myter när det gäller träning?

– Att du blir stor och tung av styrketräning. Var inte rädd för vikter, det är bra för alla åldrar. Speciellt vi kvinnor behöver belasta kroppen med vikter för att bygga in kalcium i skelettet. Har du värk eller förslitningar ska du såklart undvika det. Men lyssna på din kropp. Det finns lätta vikter att börja med.Dina favoritprodukter för att behålla rörligheten och underlätta träning?

– Om jag bara får välja två blir det Sport Creatine från Life då det bidrar till att öka styrkan, muskelvolymen och gör att jag återhämtar mig snabbare samt Gainer från Better You med veganskt protein från tre källor samt

långsamma kolhydrater. Det ger mig långvarig energi och bidrar till att öka muskelmassan.

SOMMARPEPPEN!

Vi har samlat allt du behöver för att sommarens träning ska gå så smidigt som möjligt! Vi hejar på dig!