Hälsoguiden
Återställ balansen i kroppen

Återställ balansen i kroppen

Återställ balansen i kroppen

Läs mer

Det är lätt att unna sig för mycket av det goda på semstern. Lite för mycket god mat, lite för mycket gott vin, lite för mycket gott till kaffet. Lika lätt är det att unna sig för lite av det riktigt goda – sömn, motion och näringsrik mat. Efter sommarsemestern är vi många som känner ett behov av att att återställa balansen – inte bara i kroppen, utan i tillvaron i stort. En nystart och ett renare liv behöver inte vara komplicerat. Här är tips på några enkla nya vanor – för både in- och utsida.


Starta dagen rätt

Även om du känner dig trött och sliten, försök undvika för stora mängder kaffe som försurar kroppen. Prova istället att  börja dagen med att dricka varmt vatten med färskpressad citron i som är bra för matsmältningen och för att återställa vätsebalansen efter natten. Även om citron är surt i sig så har det i kroppen ett basiskt pH-värde. Pressa en halv citron i en kopp, häll på hälften kallt vatten, hälften varmt vatten.


Öka intaget av det gröna

Unna dig uppfriskande drycker med grönsaker som bas. Har du en bra mixer är gröna smoothies ett utmärkt sätt att öka intaget av det nyttiga på morgonen eller som mellanmål. Undvik mejeriprodukter och för mycket söta frukter. Här hittar du många gröna juicer. En god favorit är denna:


Grön smoothie med spirulina

2 dl mandelmjölk
2 dl kokos vatten eller vanligt vatten
0,5 avokado
1 dl frysta bär
1st banan
1 stor näve spenat eller grönkål
1 krm kanel
0,5 - 1 msk spirulina (eller vetegräs t.ex.)

Mixa allt med mixerstav eller i mixer. Toppa med lite hampafrön!


Torrborsta kroppen

Väck huden till liv och få igång cirkulationen genom att borsta huden med en kroppsborste innan du kliver in i duschen. Har du ingen torrborste fungerar en saltskrubb också fint. Recept finner du längre ner på sidan.


Ge dig tid för meditation eller reflektion

Enligt kundalinyogatraditionen ska endast 11 minuters meditation varje dag hjälpa dig komma i kontakt med dina tankar och din kropp. Tänk på att kroppslig rening och fysisk rening går hand i hand. Genom meditation kommer man närmare sig själv, stillar sina snabba tankar och ökar sitt välbefinnande. Ge det ett försök om du inte redan provat!


Gör en digital rening

Visa dig själv kärlek genom att bädda för en ordentlig avkoppling – lägg till en digital rening. Vi har aldrig tidigare varit så uppkopplade och nåbara som nu, det är något som bidrar till den ökade stressen många upplever. Forskning visar att skärmtid påverkar kroppens produktion av melatonin, hormonet som gör att du känner dig trött. Det kan därför bli svårare att somna in och även påverka sömnens kvalitet om du tillbringar mycket kvällstid framför mobilen eller datorn.


Ta det några steg till…

Är du redo för något mer än citronvatten och gröna juicer, löp linan ut. Testa att leva utan kött, gluten, mjölkprodukter, socker, alkohol och kaffe under en tidsbestämd period.


Testa en reningshelg!

 • Välj en helg när du inte har något annat inbokat, det är viktigt att du har tid för dig själv.
 • Sov mycket under denna helg, ta gärna varma bad eller basta. Glöm inte skrubba dig!
 • Ägna mycket tid åt maten, låt den stå i fokus.
 • Börja redan på torsdagen om möjligt. Då får du fyra dagar och den extra dagen gör mycket.


Ät och drick så här:

 • Välj ekologiskt och kravodlat.
 • Börja dagen med ett glas citronvatten: varmt vatten med pressad citron och lite ingefära.
 • Ät du frukost, mellanmål, lunch och middag som vanligt. Men måltiderna består bara av ren, oprocessad mat. Tänk mat utan ingredienslista. Kvar har du allt i grönsaksdisken, bär, nötter, frön, fisk och kött om du inte väljer att ta bort även detta under din detox. Väljer du att ha kvar animalier, se till at i alla fall minska mängden och även välja ekologiskt.
 • Drick mycket vatten och gärna örtte.

Kakaoskrubb

 • 2 dl kokosblomssocker
 • 1,5 dl kokosolja
 • 0,5 dl rå kakao

Blanda alla ingredienser väl i en skål med hjälp av händerna eller en träslev. Applicera generöst med skrubb på huden och massera in skrubben i några minuter. Tänk på att stå på en handduk eller annan yta som du inte kan halka på. Hoppa i duschen och skölj av.

Tips! Du kan även massera lite på läpparna, för att få bukt med fnasiga läppar. Du behöver inte skölja av, utan bara torka av överflödet med en bomullstuss.