Hälsoguiden
maghälsa

Maghälsa

Ont i magen? Är den uppblåst eller kanske oregelbunden? Orolig mage kan bero på en mängd olika faktorer, där stress, dålig sömn och sämre matvanor är välkända bovar. Skäm bort magen med goda bakterier (gärna mjölksyrabakterier som är gynnsamma för vårt mag- och tarmsystem), enzymer för matsmältningen och välsmakande kombucha – med oss på Life.

Maghälsa – nyckeln till starkt immunsystem

Visste du att nästan 80% av kroppens immunsystem finns i magen? Närmare bestämt i tarmkanalen. I mag-tarmkanalen bryter nämligen bakterier och andra mikroorganismer ner maten och försvarar kroppen mot skadliga bakterier. Tarmfloran i tjocktarmen mår gott av fibrer som finns i frukt och grönsaker, fermenterade livsmedel och mjölksyrabakterier (tips, spana in Lifebiotic!), som alla verkar för en bättre miljö i tarmsystemet.


Så lugnar du magen

Det kan vara svårt att definiera vad som orsakar en gasig och uppblåst mage. Orsakerna kan vara många och ändras beroende på livssituation, ålder, livsstil och vad man äter. Att äta en fiberrik och varierad kost, röra på sig och stressa mindre bidrar till en mage i balans. Som komplement kan kosttillskott innehållande enzymer göra matsmältningen lättare. Läs gärna mer i vår artikel om uppblåst och gasig mage.


Djuprensa med detox

Att då och då genomföra en detox, en kur, kan verka gott för en mage i obalans. En god idé är att under en tid ta bort livsmedel som kan irritera magen, det kan t.ex. vara gluten, mejeriprodukter, socker och processade livsmedel. Vill man kan man även lägga till kosttillskott som stöttar våra utrensningsorgan, t.ex. levern och njurarna, och samtidigt ge dem stöd till återuppbyggnad. Nordbo Pure Cleanse innehåller rabarberrot och aloe vera, vilka bidrar till tarmens normala funktion.


Vad är IBS? 

IBS står för Irritable Bowel Syndrome och är ett samlingsnamn för olika magbesvär. Det finns en störning i hur tarmen arbetar och symptom som magont, diarré eller förstoppning är vanligt. Diagnosen ställs efter en utredning i sjukvården, med blodprover, rektoskopi eller koloskopi. Vid IBS rekommenderas anpassning av kosten för att utesluta de livsmedel som kroppen reagerar negativt på. En idé kan också vara att tillföra enzymer för att underlätta matsmältningen samt örter i form av tinkturer eller téer med kamomill och fänkål för att lugna magen.