Hälsoguiden

6 tips till en glad, mer harmonisk mage

En mage i obalans kan kännetecknas av ett eller flera olika symtom, så som att magen är uppblåst, spänd eller oregelbunden. Orsaker till obehaget kan vara stress, dålig sömn eller en kost som inte är tillräckligt varierad. Här kan du bekanta dig med våra bästa tips till en lugn mage. 

1. Fasta mattider

Ät ordentlig frukost, lunch och middag och avstå småätandet. Låt i stället magen vila mellan målen. Det är först 3–4 timmar efter måltiden som magens viktiga reningsprocesser startar.

2. Fortsätt tugga – och tugga lite till

Ät långsamt och kom ihåg att tugga varje tugga ordentligt – det första steget till god matsmältning (och en glad tarm!).

3. Frossa i fibrer

Fibrer gynnar matsmältning och tarmfunktion (eftersom de matar de goda bakterierna), och ger dessutom en större mättnadskänsla vilket kan minska småätandet. Livsmedelsverket rekommenderar 25–35 gram fibrer om dagen. Frossa gärna i säsongens frukt och grönt; då får du dessutom viktig näring på köpet. Behöver du hjälp på traven finns fibertillskott som kapslar och pulver här hos oss på Life.

4. Fyll på med vatten

Satsa på att dricka rikligt med vatten – gärna varmt eller kroppstempererat – mellan måltiderna, vilket gynnar matsmältningen. Om du lätt glömmer av att dricka vatten, tipsar vi om att ta hjälp av en app för att hålla koll och få påminnelser. Termosflaskan från Jobout håller ditt vatten – eller valfri dryck – varmt i 12 timmar eller kallt i 24 timmar.

5. Fet mat sällan

Självklart ska vi unna oss god mat med jämna mellanrum. Friterad eller grillad mat och bakverk innehåller dock transfetter som kan vara skadliga för oss. Fet fisk däremot, liksom feta mejeriprodukter, nötter, fröer och avokado är exempel på fetter som vi mår bra av och behöver få i oss.

6. Fysisk aktivitet

Det är lätt att bekvämt bli sittande i kontorsstol eller soffa. Men tänk på att all form av fysisk aktivitet, så som promenader och träningspass, är toppen för din mag- och tarmfunktion. Rör på dig – din mage kommer att tacka dig! Här hittar du hälinlägg som har goda stötdämpande egenskaper för din promenad.