Hälsoguiden
Syrade grönsaker

Syrade grönsaker

Att syra grönsaker är som att ha en egen liten bakteriefabrik hemma. När locket sluts kring de rivna grönsakerna sätts syrningsprocessen igång och de goda bakterierna växer till. Grönsaker syrar sig själv, men genom att addera en kapsel med mjölksyrabakterier får du en ännu bredare tillväxt.

Läs mer

Ingredienser

En eller flera lufttäta burkar, gärna med gummitätning.


Ekologiska grönsaker, till exempel vitkål och morötter (750 g morötter och 750 g vitkål blir ungefär 1,5 liter).


Salt utan jod, till exempel havssalt eller himalayasalt (1 msk salt till per 1,5 kg grönsaker).


1 kapsel Life Probiotika.Så här gör du!


1.     Diska burken du ska förvara grönsakerna i noga. Se till att dina händer och redskap är rena.


2.    Skala morötterna och riv dem sedan med den grova sidan på ett rivjärn.


3.    Skölj vitkålen och strimla den fint med en kniv, alternativt i en matberedare.


4.    Blanda grönsakerna med saltet i en stor bunke.


5.    Låt bunken stå i rumstemperatur en stund, då gör saltet förarbetet med att dra ut vätskan. Massera sedan med händerna eller stöt med en mortel så att grönsakerna släpper ordentligt med vätska. Töm ut pulvret från probiotikakapseln i blandningen och rör om


6.    Pressa ner grönsakerna i en glasburk så att de packas tätt och täcks i vätska, undvik hålrum. Lämna ett par centimeter mellan grönsakerna och locket eftersom syrningsprocessen gör att innehållet expanderar.


7.   Stäng locket och låt burken stå mörkt i rumstemperatur medan syrningsprocessen pågår. Hur länge du vill låta grönsakerna stå är en smaksak, redan efter ett par dagar har du lätt syrade grönsaker. Ju längre den får stå, desto mer bakterier och desto mer sy


5.  Ställ dem därefter i kylskåp, där aromerna fortsätter att utvecklas. En oöppnad burk håller i flera månader. En öppnad burk håller i minst en månad.