Hälsoguiden
Blomkålssoppa med räkor och vitlöksyoghurt

Blomkålssoppa med räkor och vitlöksyoghurt

I vita grödor som vitlök, lök och blomkål finns indoler och allicin – en svavelhaltig förening som skyddar växterna från insekts- och skadeangrepp. Hos människan bidrar allicin till att stötta immunsystemet.

Läs mer

Ingredienser

1 gul lök
2 potatisar (ca 200 g)
600 g blomkål
9 dl vatten
2 msk ättikssprit (12 %)
2 msk strösocker
1 msk olivolja
2 dl vispgrädde
2 msk No Bullshit Buljong
200 g skalade räkor
salt och svartpeppar
Till vitlöksyoughurt :
1 pressad vitlöksklyfta
2 dl matlagningsyoghurt



Så här gör du!

1.  Skala och skär löken i grova bitar. Skala och skär potatisen i bitar. Dela blomkålen i buketter. Skär 3 blomkålsbuketter i tunna skivor, gärna med hjälp av en mandolin.


2.  Blanda 1 dl av vattnet, ättikssprit och socker i en skål tills sockret löses upp.


3.  Fräs lök, potatis och övrig blomkål i oljan ca 2 minuter i en kastrull. Tillsätt resterande mängd vatten, grädde och buljong.


4.  Låt koka upp och koka ca 15 minuter, tills grönsakerna är mjuka.


5.  Mixa soppan slät med stavmixer eller i en blender. Häll upp i en skål.


6.  Servera med picklad blomkål, räkor och en klick vitlöksyoghurt – och gärna tillsammans med vit bönspread på rostat levainbröd.


7.  Vitlöksyoghurt: Blanda yoghurt och vitlök. Smaka av med salt och peppar.



15 MINUTER

4 PORTIONER