Hälsoguiden
Fröröror

Fröröror

Testa något nytt på mackan! Här är fyra veganska och fröbaserade pålägg. Perfekt på en bit bröd vid sidan om sallad eller soppa.

Läs mer

Röd pesto med soltorkade tomater

1 burk soltorkade tomater, ca 300 g
0,5 dl solrosfrön
1 liten vitlöksklyfta
1 msk citronsaft
0,5 kruka basilika



Gör så här: 

1.  Rosta solrosfröna gyllenbruna i en stekpanna.

2. Mixa sedan alla ingredienser med en stavmixer eller matberedare. 

3.  Tillsätt eventuellt lite neutral olja eller vatten för att få rätt konsistens.

4.  Smaka av med salt och peppar.

Tips! Denna röra funkar lika bra på mackan som i en pasta.


Fluffigt frösmör med solroskärnor

2 dl solrosfrön
0,5 dl hampafrön
1 msk olivolja
1-2 msk växtmjölk
salt och svartpeppar



Gör så här:

1.  Sätt ugnen på 200 grader. 

2.  Lägg solrosfröna i en form och häll över lite olja och salt. 

3.  Rosta i ca 7 minuter och låt sedan svalna. 

4.  Mixa de rostade fröna med hampafrön och olivolja.

5.  Smaka av med salt och peppar och häll på växtmjölk till bredbar konsistens.

Tips! Förvara i kylen och använd istället för vanligt smör. Håller i minst ett par veckor!


Cashew- & basilikaost

2,5 dl cashewnötter
0,5 dl vatten
1 msk olivolja
3 msk bjästflingor (näringsjäst)
1 liten vitlöksklyfta
2 tsk citronsaft
2 tsk äppelcidervinäger
2 msk hackad färsk basilika
salt och svartpeppar



Gör så här: 

1.  Blötlägg cashewnötterna i 1-5 timmar (ju längre desto bättre konsistens). 

2.  Mixa sedan alla ingredienser tills du har en slät konsistens. 

3.  Håller ca 7 dagar i kylen.


Grön pastej med ärtor och pumpafrö


3 dl frysta gröna ärtor och/eller sojabönor
0,5 dl pumpafrö
1 vitlöksklyfta
2 tsk Super Booster V1
2 msk Zeta Hälsolivolja
0,5 tsk rivet citronskal + en skvätt citronsaft
salt och svartpeppar



Gör så här: 

1.  Tina ärtor och/eller sojabönor. 

2.  Rosta pumpafröna lätt i en torr stekpanna. 

3.  Mixa ihop alla ingredienser med stavmixer.

4.  Smaka av med citron, salt och peppar.