Egenvård-Kvinna-Hälsa-1000x518.jpg

Tillskott för urinvägarna

Vad är urinvägarna?

Urinsystemet är den process i kroppen som upprätthåller vätskebalansen och gör sig av med slaggprodukter. Urinsystemet producerar, lagrar och transporterar urin vilket har en central roll i osmoregleringen. Urinvägarna är den del av urinvägssystemet som sköter transporten.

Hur vet jag att jag har urinvägsinfektion?

Urinvägsinfektion, även kallat blåskatarr, är ganska vanligt hos kvinnor och orsakas av att bakterier kommer in i urinröret och urinblåsan. Du kan uppleva besvär som att behöva kissa ofta och att det svider när du kissar. Du kan även få ont i magen och känna dig frusen. 

Varför får jag urinvägsinfektion?

Om du upplever att du drabbas av återkommande urinvägsinfektioner så kan det exempelvis bero på att du inte tömmer blåsan ordentligt när du kissar. Det gör att bakterierna lättare får fäste och sprider sig i urinvägarna. Försök att resa dig en kort stund när du sitter på toaletten och sedan sätta dig igen för att försöka kissa ut det sista. 

Tillskott för urinvägarna

Urinvägsinfektion kan kännas obehagligt och du kan försöka behandla det själv med genom att dricka extra mycket vätska. Besvären brukar gå över inom några dagar. Du kan även ta kosttillskott med tranbärsextrakt eller björklövsextrakt för hälosamma urinvägar.