Hem

Hampapanerade laxkuber

Livsmedel

Shoppa och läs mer om

30 minuter
4 portioner
Snabbfixad rätt med hampafrön som gör laxen extra god. Toppa med inlagd ingefära och sjögräs – en viktig del
i Okinawas kokkonst.

Ingredienser

  • 600 g laxfilé
  • 1 dl hampafrön
  • 1 dl sesamfrön
  • 1 tsk salt
  • 1 litet spetskålshuvud (ca 500 g)
  • 4 morötter (ca 300 g)
  • 125 g sockerärtor
  • 250 g frysta tinade sojabönor
  • 3 stjälkar salladslök
  • 100 g gari (inlagd ingefära)
  • 2 ark nori (sjögräsark)
  • 1 msk sesamolja
  • 1 msk soja
  • 0,5 msk asiatisk fisksås
  • 1 msk kokosolja att woka i
  • Till servering: 1 kruka thaibasilika

Så här gör du!

  1. Sätt ugnen på 150°C.
  2. Rosta hampafrön och sesamfrön i torr stekpanna tills de får lite färg, var uppmärksam så att de inte bränns. Låt svalna och strö över himalayasalt.
  3. Ta bort eventuellt skinn från laxen och skär i kuber om 3x3 cm. Vänd laxkuberna i hampa- och sesamfröblandningen, lägg i en smord/oljad ugnsäker form och baka mitt i ugnen i 15 minuter.
  4. Ansa och strimla spetskålen, skär sockerärtorna på längden och morötterna i tunna stavar. Woka grönsakerna i kokosolja i 5 minuter.
  5. Blanda ihop sesamolja, soja och fisksås och vänd ner i woken. Strimla salladslöken och strö över woken.
  6. Strimla eller klipp nori-arken i tunna remsor. Servera woken med de bakade laxkuberna, gari och strimlad nori. Toppa med thaibasilika.

Smaka på en buffé inspirerad av maten från de blå zonerna Okinawa, Ogliastra, Ikaria, Nicoya och Småland. Delikata smårätter som äts där man lever som längst.

RECEPT: THERESE ELGQUIST    FOTO: JESPER LÖFMAN