Snabbfixad rätt med hampafrön som gör laxen extra god. Toppa med inlagd ingefära och sjögräs – en viktig del i Okinawas kokkonst.
Ingredienser
600 g laxfilé
1 dl hampafrön
1 dl sesamfrön
1 tsk salt
1 litet spetskålshuvud (ca 500 g)
4 morötter (ca 300 g)
125 g sockerärtor
250 g frysta tinade sojabönor
3 stjälkar salladslök
100 g gari (inlagd ingefära)
2 ark nori (sjögräsark)
1 msk sesamolja
1 msk soja
0,5 msk asiatisk fisksås
1 msk kokosolja att woka i
Till servering: 1 kruka thaibasilika
Så här gör du!
Sätt ugnen på 150°C.
Rosta hampafrön och sesamfrön i torr stekpanna tills de får lite färg, var uppmärksam så att de inte bränns. Låt svalna och strö över himalayasalt.
Ta bort eventuellt skinn från laxen och skär i kuber om 3x3 cm. Vänd laxkuberna i hampa- och sesamfröblandningen, lägg i en smord/oljad ugnsäker form och baka mitt i ugnen i 15 minuter.
Ansa och strimla spetskålen, skär sockerärtorna på längden och morötterna i tunna stavar. Woka grönsakerna i kokosolja i 5 minuter.
Blanda ihop sesamolja, soja och fisksås och vänd ner i woken. Strimla salladslöken och strö över woken.
Strimla eller klipp nori-arken i tunna remsor. Servera woken med de bakade laxkuberna, gari och strimlad nori. Toppa med thaibasilika.
Utvalda produkterRekommenderade produkter från Lifebutiken
Smaka på en buffé inspirerad av maten från de blå zonerna Okinawa, Ogliastra, Ikaria, Nicoya och Småland. Delikata smårätter som äts där man lever som längst.