Shoppa och läs mer om
Jajemän, det går att använda proteinrika svarta bönor som bas och få till en fantastiskt smakfull fudge – som dessutom bara tar fem minuter att göra!
Ingredienser (15 bitar):
3 dl svarta bönor
1 dl raw kakaopulver
1,5 dl dadlar, färska urkärnade
4 msk mandelsmör
2 msk kokosolja
1 nypa vaniljpulver
1 nypa salt
Gör så här: Häll alla ingredienser i en matberedare och mixa. Bred ut smeten på bakplåtspapper i en passande form och låt stå i kylen eller frysen ett tag. Ta ut och skär upp i bitar. Pudra med lite kakao och eventuellt lite extra flingsalt. Förvara i kylen till servering.
Inte direkt nyttig, men en kola fri från smör och grädde om man önskar det. Och helt oemotståndligt god!
Ingredienser (ca 25 bitar):
0,5 dl Life kokosolja
1,5 dl kokossocker
0,5 dl agavesirap
1,5 msk kakaopulver
1 dl kokosgrädde (den stelnade delen i kokosmjölkburken)
Topping: Flingsalt och kakaonibs
Gör så här: Smält kokosoljan i en kastrull med tjock botten. Tillsätt resterande ingredienser och låt blandningen puttra i cirka 30 minuter under omrörning. Klä en form på cirka 15x15 cm med bakplåtspapper. Häll kolan i formen och strö över kakaonibs och flingsalt och låt kolan svalna. Skär upp i bitar, vira in i smörpapper om du vill, och förvara i kylen.
Kryddigt vuxengodis, gjort på bara kakao, dadlar, kokosolja och kryddor. En favorit på redaktionen. Överraskande gott!
Ingredienser (12 st):
4,5 dl dadlar, färska urkärnade
1 dl kakaonibs
2 msk Life kokosolja
2 msk raw kakaopulver
1 tsk salt
1/3 tsk kanel
1/4 tsk cayennepeppar
Valfritt pulver att rulla dem i
Gör så här: Blanda alla ingredienser i en matberedare och mixa ordentligt tills allt blir en fast massa. Massan blir klibbig, så ta lite kokosolja på händerna innan du rullar små bollar. Rulla dem sedan i valfritt pulver. Kakaopulver fungerar utmärkt. Du kan även prova kanel + ingefära, matcha + florsocker, samt bärpulver som acai, nypon och tranbär. Guldpulver hittar du i välsorterade matbutiker.
En nyttigare variant på den klassiska rocky roaden. Chunky chokladbitar med gojibär och krispig granola
Ingredienser (12 bitar)
1 dl hasselnötter
1 dl pistagenötter
1,5 dl dadlar, färska urkärnade
1,5 dl kokosolja, mjuk
0,75 dl raw kakaopulver
1,5 dl granola, valfri
0,75 dl gojibär
0,5 dl torkade aprikoser, hackade
Gör så här: Sätt ugnen på 180°C. Torrosta hasselnötterna och pistagenötter i cirka 10 minuter i ugnen. Håll koll så att de inte bränns. Ta ut och gnid bort skalet från hasselnötterna. Lägg ner dadlar, kokosolja och kakao i en matberedare och mixa tills du får en slät chokladmassa. Häll över i en skål och blanda ner nötterna, granolan, gojibären och aprikoserna. Sprid ut mixen i en avlång brödform klädd med bakplåtspapper och ställ i kylen för att stelna.
Chokladbollar med knapriga kakaonibs och mintsmak! Trä dem på pinne så får du en festlig klubba.
Ingredienser, 10-12 st
1 dl mandlar
1 dl dadlar, urkärnade (ca 6 st)
1 msk kakaopulver
0,5 tsk vaniljpulver
1 msk kokosolja
ett par droppar pepparmintsolja
1 msk kakaonibs
1 dl polkagrisar, krossade
Gör så här: Lägg ner mandlarna i en matberedare och mixa tills de är finfördelade. Addera dadlarna och mixa väl. Häll ner kakao, vaniljpulver, kokosolja och pepparmintsolja. Mixa tills allt blir en fast massa, det kan ta några minuter. Addera ett par droppar vatten om det behövs. Addera sedan kakaonibsen och låt pulsera runt så att de blandar sig i degen. Rulla den till bollar och sätt på pinnar eller avklippta sugrör. Rulla dem sedan i polkakrosset medan de fortfarande är lite varma från dina händer.