Hem

Groddad granola

Livsmedel

Shoppa och läs mer om

30 minuter
20 portioner
Groddat bovete får fin smak när det rostas i ugnen och ger gott crunch. Att göra granola är ett bra sätt att rensa skafferiet. Byt ut frön, nötter och torkad frukt mot det som finns i köket för tillfället.

Ingredienser

  • 500 g groddat bovete
  • 1 dl linfrön
  • 1 msk malen kanel
  • 2 msk nyponskalsmjöl
  • 2 krm salt
  • 3 dl nötter och frön (t ex hasselnötter, mandlar, solrosfrön, pumpafrön)
  • 1 dl kokosolja
  • 1,5 dl flytande honung
  • 1 dl kokoschips
  • 1,5 dl torkad frukt (t ex mullbär, aprikoser, russin, torkade tranbär, blåbär eller gojibär)

Så här gör du!

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda groddat bovete, linfrön, kanel, nyponskalsmjöl, salt, nötter och frön i en stor bunke.
  3. Värm upp kokosoljan så att den blir flytande och blanda oljan med honung. Häll honungsoljan över grynblandningen. Krama ihop väl med händerna.
  4. Häll utblandningen på bakplåtspapper på en plåt. Ställ in långt ner i ugnen 20-30 minuter.
  5. Rör om efter halva tiden. Passa mot slutet så det inte bränns. Ta ut och låt svalna.
  6. Blanda ner kokoschips och torkad frukt.

Varför grodda?

Linser, bönor och frön är laddade med vitaminer och mineraler, men visste du att de blir ännu nyttigare av att groddas? Vid groddning omvandlas näringsinnehållet till att bli mer lättillgängligt för vår kropp. Innehållet av C- och E-vitamin ökar och mineraler som järn, magnesium, zink och kalcium frigörs genom att fytinsyran som binder dem minskar. Dessutom omvandlas olösliga fibrer till lösliga. Bra för magen!

Recept: Lina Wallentinson