Hem

Grovt formbröd med chia

Livsmedel

Shoppa och läs mer om

120 minuter
12 portioner
Mörkt, saftigt och smakrikt bröd. Chiafrön bidrar med vattenlösliga fibrer och en bindande effekt och gojibären med lite sötma och extra näring.

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 5 dl fingervarmt vatten, 37°C
  • 0,5 dl rapsolja
  • 0,5 dl mörk sirap
  • 1 dl sesamfrön
  • 1 dl solroskärnor
  • 1 dl pumpakärnor
  • 1 dl krossade linfrön
  • 0,5 dl chiafrön
  • 1 dl grovhackade valnötter
  • 1 dl gojibär
  • 3 dl rismjöl
  • 2 dl teffmjöl, gärna mörkt
  • 1 tsk salt
  • 1 msk fiberhusk
  • smör till formen

Så här gör du!

  1. Lös jästen i lite av vattnet och tillsätt sedan resten av vattnet.
  2. Häll i olja och sirap och kör i en köksassistent med degkrok.
  3. Tillsätt frön, nötter och gojibär.
  4. Blanda mjöl, salt och fiberhusk och tillsätt blandningen, lite i taget.
  5. Arbeta degen cirka 12 minuter och häll sedan upp den i en smord brödform (1,5 liter).
  6. Täck över och låt jäsa 1 timme på dragfri plats.
  7. Sätt ugnen på 225°C. Ställ in brödet och sänk till 175°C.
  8. Grädda brödet i 1,5 timme.
  9. Låt det eftergrädda med ugnen avstängd i ytterligare 15 minuter. Stjälp upp på galler och låt svalna under bakduk.

Recept från boken Lugn mage med gott bröd av Sofia Antonsson.

Utvalda produkterRekommenderade produkter från Lifebutiken