Hälsoguiden
Vitaminernas ABC

Vitaminernas ABC

A för ögonen, B för näringsupptaget och C för immunsystemet, hur var det nu igen med de där vitaminerna? Och varför är de så viktiga?

Läs mer

A för ögonen, B för näringsupptaget och C för immunsystemet, hur var det nu igen med de där vitaminerna? Och varför är de så viktiga?


Det finns totalt 13 kända vitaminer

A, C, D, E och K – plus åtta olika B-vitaminer. På olika sätt är dessa näringsämnen väsentliga för kroppens olika grundläggande funktioner. Vitaminerna hjälper till att frigöra energi från maten, bilda och underhålla vävnader i kroppen, säkerställa god matsmältning, reproduktion, producera hormoner, svett och urin och göra oss motståndskraftiga mot sjukdomar och infektioner.


Vitamin kommer från ordet liv

Ordet vitamin härstammar från det latinska ordet ”vita”, som betyder liv. Ordets ursprung berättar mycket om hur viktiga dessa ämnen är för oss – både för vår fysiska och mentala hälsa. Vitaminer klassificeras som väsentliga näringsämnen, det vill säga näringsämnen som är livsviktiga för oss, och som vi måste få i oss genom mat eller kosttillskott. Det enda vitaminet som kroppen kan producera själv i tillräckligt stor omfattning för att täcka dagsbehovet är vitamin D, som bildas i huden när den utsätts för ultravioletta strålar från solen. För faktum är att kroppen kan producera flera B-vitaminer i tarmarna, men dock inte tillräckligt mycket för att täcka det dagliga behovet.


Vitaminbrist kan störa balansen i kroppen

Maten vi äter är den bästa och viktigaste källan till alla vitaminer. Matens vitaminer tas upp i tarmen och går därifrån i blodet som transporterar ämnena till de olika organen. Många människor kan dock dra nytta av vitamintillskott, inte minst under vintermånaderna. Vitaminbrist– till och med liten grad av – kan störa balansen i kroppen och över tid kan det leda till att ditt allmäntillstånd försvagas med bristsjukdomar som följd. Brist på vitamin B kan till exempel orsaka sömnlöshet, göra oss irriterade och ge upphov till sockerbehov. Brist på vitamin D, som är viktigt för immunsystemet och som är särskilt viktigt att få i oss när vi utsätts för mindre solljus, kan också orsaka symtom som trötthet, muskelsmärta och nedstämdhet


Fettlösliga och vattenlösliga vitaminer

Det finns två olika typer av vitaminer, fettlösliga och vattenlösliga. Till de vattenlösliga räknas C-vitamin och vitamin B-gruppen. De vattenlösliga kan inte lagras i kroppen utan utsöndras snabbare och behöver därför tillföras regelbundet. Vitamin A, D, E och K räknas till de fettlösliga. De fettlösliga vitaminerna behöver fett för att lösas upp under matsmältningen och kan till skillnad från de vattenlösliga lagras i kroppen en tid. De som väljer bort vissa livsmedel, exempelvis vegetarianer eller veganer, kan behöva se över och eventuellt ersätta de livsmedel man utesluter. Då behöver man hitta andra källor till vitaminerna eller komplettera sin kost med tillskott.


Vitaminernas A B C


Vitamin A

  • Bidrar till immunsystemets normala funktion, normal synförmåga,att bibehålla normal hud och normal järnomsättning.
  • Bra källor: Morot, gröna grönsaker, lever, torskleverolja, fet fisk, helmjölk och smör.
  • Bristsymptom: Minskad tillväxt hos barn, nattblindhet och torra ögon.

Vitamin B

  • Bidrar till mycket. Alla 8 B-vitaminer har var och en många olika funktioner. De bidrar bland annat till normal psykologisk funktion (B6), att reglera hormonaktivitet (B6), normal hjärtfunktion (B1, tiamin) och till att bibehålla normala slemhinnor (B2, riboflavin). Dessutom behövs de vid graviditet då cellbildning ökar (B9, folsyra).
  • Bra källor: Proteinrika livsmedel som kött och fisk - samt ägg, mjölk och fullkorn. Spannmål, slaktbiprodukter och grönsaker.
  • Bristsymptom: trötthet, nervskador. Vegetarianer kan få B12-brist.

Vitamin C

  • Bidrar till att bibehålla immunsystemets normala funktion, nervsystemets normala funktion och hjälper till att skydda cellerna mot oxidativ stress.
  • Bra källor: Frukt, särskilt citrus, juice, bär, potatis, grönsaker.
  • Bristsymptom: Apati, muskelsvaghet, blödande tandkött, fördröjd sårläkning.

Vitamin D

  • Bidrar till att bibehålla normal benstomme, bibehålla normal muskelfunktion, normal funktion av immunsystemet, normalt upptag/ användning av kalcium och fosfor.
  • Bra källor: Fet fisk, torskleverolja, smör, margarin, ägg, vitaminiserade mejeriprodukter.
  • Bristsymptom: Svaghet och muskuloskeletala störningar.

Vitamin E

  • Vitamin E bidrar till att skydda celler från oxidativ stress.
  • Bra källor: Fleromättade oljor, fullkorn, avokado, mango, nötter, frön, fet fisk, torskleverolja och ägg.
  • Bristsymptom: Neurologiska förändringar, men det är mycket sällsynt.

Vitamin K

  • Vitamin K bidrar till normal blodkoagulation och bibehållande av normal benstomme.
  • Bra källor: Djupgröna bladgrönsaker, kål, rosenkål, fermenterade sojabönor (natto), korn, kött och slaktbiprodukter.
  • Bristsymptom: Ökad blödningstendens.