Hem

Nypon

Kosttillskott

Shoppa och läs mer om

Nypon är den orange-röda skenfrukten hos nyponbuskar (Rosa-arterna) som är vanliga i Norden. De nyttiga nyponen betraktas som en av de 14 viktigaste vildväxterna i en överlevnadssituation.
Utvalda produkterRekommenderade produkter från Lifebutiken

Nypon innehåller 60 gånger mer C-vitamin än citrusfrukter och utöver detta viktiga ämnen så som flavonoider, karotenoider och antocyanider. Dessutom innehåller bären livsviktiga mineraler som järn, kalcium, kalium och magnesium, samt karoten som är en källa till A-vitamin. Nypon innehåller även mycket folsyra, som är särskilt bra för kvinnor som planerar att bli gravida (ersätter dock inte folsyra som tillskott för gravida kvinnor).

Hur använder vi nypon?

Det finns många – och goda – sätt att få i oss nyponen. En kopp nypon innehåller lika mycket C-vitamin som 35-40 apelsiner! Du kan börja dagen med en kopp nyponté eller varm och god nyponsoppa. Servera den med fördel tillsammans med lite glass och/eller mandelbiskvier. 1,5 dl yoghurt blandad med 1 krm kardemumma och 2 msk farinsocker är också gott!

Du kan även strö nyponpulver över morgonyogurten. Färska nypon kan användas till sylt, gelé och marmelad och man kan även koka chutney på dem. Nyponpulver finns även som kosttillskott i form av kapslar och pulver. Nypon bidrar till att bibehålla hälsosamma och rörliga leder.

Torka nypon

Den vackra rosa blomman pryder nyponbusken på högsommaren, i juni-juli. Därefter i augusti eller september kommer nyponfrukten. Plocka frukten när den är mogen, skölj noga och snoppa den.

Sedan kan du välja att torka nyponen eller förvara dem i frysen som malda småbitar i plastpåsar. Ska du torka dem, börja med att halvera nyponen och tänk på att använda plasthandskar. Runt nyponkärnorna finns det nämligen ett ludd som kan skapa kli. Bred ut nyponbitarna i långpanna och torka i ugnen på 50 grader i cirka 5-6 timmar, tills skalen är hårda och torra. Mal dem till fint pulver och förvara torrt och svalt.

Orkar du inte plocka och torka själv? Prova någon av våra nyponfavoriter!