Hem

K-vitamin

Kosttillskott

Shoppa och läs mer om

Efter vitamin A, B, C, D och E kommer K – det finns helt enkelt inga vitaminer från E till J. K-vitaminen är döpt efter det tyska ordet för blodkoagulering och den bidrar bland annat till att bibehålla normal benstomme.
Utvalda produkterK-vitamin är nödvändigt för blodets koagulering och bidrar till att bibehålla normal benstomme

K-vitamin är ett samlingsnamn för två naturligt förekommande fettlösliga vitaminer, vitamin K1 och vitamin K2. Vitamin K1 kommer från växter och K2 produceras av bakterier i tarmen. Kål, gröna bladgrönsaker och vissa oljor är till exempel mycket bra källor för vitamin K1. Kött, lever, äggula och mejeriprodukter innehåller högre halter av vitamin K2, men vitamin K2 bildas även av bakterier i tarmen hos människor och djur, vilket täcker en del av behovet.

Höga halter finns i bladgrönsaker som spenat och mangold, broccoli, rapsolja, sojaolja, grönkål, brysselkål och pesto. Måttliga halter finns i till exempel sockerärter, gurka, avokado, olivolja, linfröolja, vitkål, rödkål, äggula, korv, kyckling-, hjort-, kalkonfilé.

Varför behöver vi K-vitamin?

K-vitamin är nödvändigt för blodets koagulering och bidrar till att bibehålla normal benstomme. I många år har benskörhet kopplats till en brist på kalcium, vitamin D och fysisk träning. Men flera studier visar nu på att även vitamin K2 kan ha en koppling till sjukdomen. Dock är inte studierna tillräckligt omfattande för att Livsmedelsverket ska ha ändrat på sina rekommendationer. K-vitamin ingår inte i de nordiska näringsrekommendationerna eftersom brist på K-vitamin är mycket ovanlig.

Brist på K-vitamin

Eftersom K-vitamin bildas av bakterierna i tarmen är det mycket sällsynt med brist på vitamin K. De enda som egentligen behöver ett tillskott med K-vitamin är nyfödda barn, eftersom tarmen direkt efter födseln är steril och saknar de bakterier som kan bilda K-vitamin. Alla nyfödda barn får en spruta med 1 mg K-vitamin direkt efter födseln.

Kan man få i sig för mycket K-vitamin?

Det har inte rapporteras några fall då intaget av K-vitamin från kosten varit så hög att det resulterat i negativa effekter på hälsan. Dock kan personer som behandlas med ”blodförtunnande” läkemedel ibland få rådet att begränsa konsumtionen av livsmedel rika på vitamin K. Bakgrunden är att K-vitamin påverkar blodkoagulationen och att ett högt intag kan medföra att doseringen av läkemedlet behöver justeras.