Hem

Därför behöver vi D-vitamin

Kosttillskott

Shoppa och läs mer om

D-vitamin kallas för solskensvitamin eftersom den tillverkas i kroppen när huden utsätts för solljus. Under höst och vinter när många är inomhus eller har mycket kläder på sig utomhus är det extra viktigt att tillföra D-vitamin via kosten. Ibland behövs även extra tillskott!

6 anledningar att äta vitamin D

 1. D-vitamin bidrar till immunsystemets normala funktion.
 2. D-vitamin bidrar till upprätthållandet av tänderna och benstommen.
 3. Låga D-vitaminnivåer kan påverka humöret negativt.
 4. Vitamin D bidrar till normal muskelfunktion.
 5. D-vitamin bidrar till normala kalciumnivåer i blodet.
 6. D-vitamin är svårt att få i sig tillräckligt av.

 

Utvalda produkterRekommenderade produkter från Lifebutiken

Så får vi i oss D-vitamin

D-vitamin bildas i huden, när den exponeras för solbestrålning, och omvandlas till ett så kallat steroidhormon som styr flera processer i kroppen. Vi kan också få i oss D-vitamin via kosten (fet fisk men även ägg och kött). Den som har svårt att få i sig D-vitamin via kosten kan behöva komplettera med ett kosttillskott.

D-vitamin-life-information-800x875.jpg

D-vitamin från solen

Under sommaren räcker det vanligtvis att vistas i solen 30 minuter om dagen för att kroppen ska producera tillräckliga mängder D-vitamin. Men under vinterhalvåret får huden inte tillräckligt med sol, och eftersom kroppen bara kan lagra vitaminet i några månader är det viktigt att äta mat som innehåller D-vitamin samt komplettera med kosttillskott.

– Om du solar cirka 10–15 minuter på hela kroppen, två gånger i veckan mitt på dagen fram till midsommar, kommer det att föra upp låga vinternivåer av D-vitamin till en mer hälsosam sommarnivå, säger Johan Moan, professor emeritus och forskare vid OUS Radiumhospitalet och Institutionen för fysik vid Oslo Universitet.

Denna solmängd motsvarar 3 – 4 minuter av stark sommarsol på hela kroppen, eller cirka 30 minuters daglig exponering på ansikte, händer och underarmar. Moan menar att det kan vara smart att dra upp ärmarna och öppna upp jackkragen så ofta vi kan, så att den nakna huden exponeras en liten stund, också utan solkräm.

D-vitamin-life-information-800x911.jpg

Forskning om D-vitamin

Att D-vitamin är viktigt för oss är inget nytt, men det är först på senare år som forskare över hela världen har upptäckt ett antal uppseendeväckande kopplingar mellan D-vitamin och hälsa.

– På grund av allt detta nya trycks vetenskapliga artiklar i ett accelererande tempo. Även för mig som arbetar dagligen med D-vitaminforskning så är det svårt att hänga med, säger Moan.

Han säger att vi i dag upplever en ökning av D-vitaminbrist i Norden. Särskilt bland invandrare med mörk hud och de som av religiösa skäl vill täcka sig. Att vi äter mindre fet fisk och håller oss mer inomhus, kanske i rädsla för hudcancer, kan också vara bidragande, menar han.

D-vitamin-life-information-782x657.jpg

D-vitamin är inte som andra vitaminer

D-vitamin är unikt bland vitaminerna på grund av att kroppen tillverkar det själv när huden utsätts för solljus. Det skiljer sig också från andra vitaminer eftersom det omvandlas till ett hormon, ett så kallat steroidhormon, som kan styra många olika processer i kroppen. D-vitamin är ett fettlösligt vitamin vilket innebär att man måste äta mat som innehåller fett i samband med ett intag av vitaminet för att det ska tas upp av kroppen.

Olika former av D-vitamin

De vanligaste formerna av D-vitamin är D3 och D2. Vitamin D3 är det vitamin som bildas i huden av solljus, men det kan även fås via kosten i livsmedel som ägg, fisk, kött och vissa mejeriprodukter och berikade margariner. Särskilt bra källor är lax, sill och makrill. Vitamin D2 kan endast fås via kosten, främst från kantareller, andra svampar samt vissa alger.

Daglig rekommendation av D-vitamin

Det är främst under vinterhalvåret som behovet av D-vitamin genom kosten ökar. Visste du att vi i Sverige får i oss cirka 7 mikrogram D-vitamin per dag i snitt med en normal kost. Den svenska rekommendationen är:

 • 10 mcg för barn och vuxna
 • 10 mcg för gravida och ammande
 • 20 mcg för personer över 75 år och personer med begränsad solexponering. 
   
 • Du kan behöva extra D-vitamin om du:

– Inte äter D-vitaminberikade livsmedel som äggula, kött, kantar, matfett  eller fisk (främst lax, makrill och sill ).

– Är mycket överviktig (BMI över 30) eftersom vitaminet är fettlösligt och lagras i fettvävnad.

– Om du är över 75 år eftersom äldre människors hud är tunnare och inte längre har förmåga att bilda vitamin i lika stor grad som förr, samt att de kan ha en sämre diet.

Tillskott ersätter inte en varierad kost. Det är viktigt med en balanserad kost och hälsosam livsstil.