Hem

Solskensvitamin

Kosttillskott

Shoppa och läs mer om

D-vitamin kallas för solskensvitamin och tillverkas i kroppen när huden utsätts för solljus. Under höst och vinter när många är inomhus eller har mycket kläder på sig utomhus är det extra viktigt att tillföra D-vitamin via kosten. Ibland behövs extra tillskott.
Utvalda produkterRekommenderade produkter från Lifebutiken

Visste du att vi i Sverige får i oss cirka 7 mikrogram D-vitamin per dag i snitt med en normal kost, och att de svenska rekommendationerna är minst 10 mikrogram per dag för barn och vuxna? Studier visar att vi i Norden kan behöva mer D-vitamin från kosten för att behålla en tillräcklig nivå även under vintern, en nivå där risk för benskörhet och dödlighet minskar.

Vi får i oss D-vitamin genom mat, eventuella kosttillskott och genom att det bildas i huden när vi är ute i solen. 20-30 minuters exponering i solen en sommardag ger cirka 250 mikrogram D-vitamin. Men många tillbringar en stor del av sin tid inomhus. Vi arbetar kanske på kontor, sitter framför datorer och får därför inte möjlighet att bilda så mycket D-vitamin som behövs. Heltäckande kläder bidrar också till att huden inte exponeras för solljus och det minskar drastiskt kroppens egen förmåga att bilda D-vitamin. Under höst- och vintermånaderna då solen lyser med sin frånvaro, och de få solstrålar som då och då tittar fram har väldigt svag styrka, måste vi se till att kosten täcker vårt behov.

D-vitamin är inte som andra vitaminer!

D-vitamin är unikt bland vitaminerna på grund av att kroppen tillverkar det själv när huden utsätts för solljus. Det skiljer sig också från andra vitaminer eftersom det omvandlas till ett hormon, ett så kallat steroidhormon, som kan styra många olika processer i kroppen. D-vitamin är ett fettlösligt vitamin vilket innebär att man måste äta mat som innehåller fett i samband med ett intag av vitaminet för att det ska tas upp av kroppen.

De vanligaste formerna av D-vitamin är D3 och D2. Vitamin D3 är det vitamin som bildas i huden av solljus, men det kan även fås via kosten i livsmedel som ägg, fisk, kött och vissa mejeriprodukter och berikade margariner. Särskilt bra källor är lax, sill och makrill. Vitamin D2 kan endast fås via kosten, främst från kantareller, andra svampar samt vissa alger.

Varför behöver vi D-vitamin?

D-vitamin bidrar till ett normalt upptag av kalcium och fosfor, bidrar till immunsystemets normala funktion samt att bibehålla normal benstomme, normala tänder samt normala kalciumnivåer. Dessutom bidrar D-vitamin till att behålla normal muskelfunktion och har en roll i celldelningen.

Uppnå opitmal D-vitaminstatus

Den svenska rekommendationen är: 

  • 10 mikrogram för barn och vuxna 
  • 10 mikrogram för gravida och ammande 
  • 20 mikrogram för personer över 75 år och personer med begränsad solexponering.  

I Sverige får vi i oss i snitt ca 7 mikrogram/dag med en normal kost. Det finns ett flertal studier som visar på att en mer optimal dagsdos skulle vara 50 mikrogram D-vitamin.

Enligt Europeiska läkemedelsmyndigheten kan tonåringar och vuxna ta upp till 100 mikrogram D-vitamin per dag utan att det är farligt. Kroppen kan producera flera hundra mikrogram under endast en halvtimme i solen om man har kläder som lämnar armar och ben bara.

D-vitamin är fettlösligt och lagras i kroppen, vitaminet bör därför inte överdoseras.

Brist på D-vitamin

Många i Sverige lider av brist på D-vitamin och det kan vara klokt att under de solfattiga månaderna komplettera kosten med kosttillskott. Hos Life hittar du en mängd olika D-vitamintillskott. Vi har tillskott både i tablettform, kapselform och flytande form. I en kapsel är vitaminet redan löst i jungfruolivolja vilket ger en bra upptagningsförmåga.

Vad är det för D-vitamin som används vid berikning?

Mest D-vitamin hittar vi i livsmedel som ägg och fisk. Särskilt bra källor är fet fisk som lax, sill och makrill. Ägg och kött innehåller också en del. Vitaminet finns också ibland i mjölkprodukter och berikade margariner.

D-vitamin är ett fettlösligt vitamin vilket innebär att man måste äta mat som innehåller fett i samband med att man intar vitaminet för att det ska tas upp av kroppen.