Hälsoguiden
Hjärta & kärl

Lyssna till ditt hjärta – med oss på Life. Hjärtat är en ständigt arbetande muskel, knappt större än din knutna hand. Ta hand om ditt hjärta med rörelse, tid för återhämtning och naturligtvis det – eller dem – som gör ditt hjärta varmt. Vitamin B1 (tiamin), C-vitamin och fettsyrorna EPA och DHA bidrar till normal funktion i hjärta och blodkärl. Prioritera också näringsrik kost; ett tips är 30g valnötter per dag som bidrar till att förbättra blodkärlens elasticitet!

Läs mer

Hjärta och kärl

Att ta hand om sitt hjärta är att vara snäll mot sig själv. Rörelse, återhämtning och sunda livsval, liksom mindre oro och stress, är goda exempel på just detta. Vad vi äter och dricker har stor betydelse för hur vi mår även för hjärta och kärl. Addera gärna livsmedel som är rika på fleromättade fettsyror, till exempel lax, makrill och valnötter. Även livsmedel med vattenlösliga fibrer (så som betaglukaner från havregryn) är bra för hjärta och kärl. För dig som vill öka ditt intag genom att använda kosttillskott finns det flera bra alternativ här hos oss på Life, exempelvis Life B-Complex och Betavivo Havrehjärtan


Kosttillskott för hjärtat 

Kosttillskott som är särskilt framtagna med omsorg om hjärta och kärl, är aldrig avsedda att ersätta en varierad kost. De ska adderas som ett komplement, för att garantera eller öka ett intag av vitaminer, mineraler och fleromättade fetter. Kosttillskott kan nämligen, i kombination med en sund livsstil, ha verkligt god effekt på exempelvis höga kolesterolvärden. Läs mer om kolesterol i vår artikel


Hjärtats nödvändiga vitaminer 

Det finns en rad olika vitaminer och fleromättade fetter som gör gott för hjärtat. Tiamin, tidigare kallad vitamin B1, bidrar till hjärtats normala funktion och finns i vetegroddar, nötter och öljäst. Andra B-vitaminer som är viktiga för hjärtat är vitamin B6 och vitamin B12. Båda bidrar till att bibehålla normala röda blodkroppar; den cell i blodet som transporterar syre ut i kroppen och koldioxid ut från kroppen. 


Vi vill också belysa vikten av omega-3. Denna olja är naturligt rik på fettsyrorna EPA och DHA som vid rätt dosering (dagligt intag av 250 mg EPA/DHA) kan bidra till normal hjärtfunktion. Vår egen omega-3 är stabil, av hög kvalitet och faktiskt utnämnd till marknadens renaste fiskolja av NRK.    


Mineraler för hjärta och kärl 

Magnesium bidrar till normal muskelfunktion, och hjärtat är kroppens viktigaste muskel. Vår kropp kan inte bilda magnesium på egen hand, utan vi är beroende av att få det via kosten eller kosttillskott. Livsmedel som är rika på magnesium är exempelvis spenat, nötter, avokado och bär. Ett exempel på bär som innehåller magnesium är blåbär. Här hittar du torkade blåbär, förpackade i en smart återförslutningsbar påse.