Fri frakt vid köp över 299kr
Nordens ledande hälsokedja

Portabel bastu

RADIANT HEALTH Infraröd Bastu

Koppla av i ditt eget bärbara hem-SPA, medan du svettas dig fram till bättre hälsa. I vår portabla Infrared Sauna Basic går värmen 5 gånger djupare in i kroppen än i en vanlig bastu. Du städar ur, samtidigt som du ger din kropp ett ordentligt träningspass. Hälsofördelarna kan vara många: smärtlindring, ökad cirkulation, lätt renande effekt, ökad förbränning, bättre hudkvalitet och djupare sömn. Hur individen upplever hälsovinsterna kan variera från person till person.


Infraröd bastu från Radiant Health® har varit storsäljaren i många år. Den finns i en större storlek. Den har 4 värmeelement inbyggda i bastun. Du hittar tre stora kolinfraröda värmeelement i bakväggen, i båda sidoväggarna och en fotmatta på golvet som ger en mycket effektiv uppvärmning av bastun. Bastun når en maxtemperatur på 65 grader. Du kan när som helst se vilken temperatur bastun har. Det är långt infraröd värme(FIR) som går djupt in i kroppen och är särskilt fördelaktigt för vår hälsa. Bastun väger 5,5 kg och kan enkelt packas platt och städas bort. Den använder lite el (0,45 kW per halvtimme). Den levereras med en stabil stol som kan fällas ut och användas inne i bastun (stöder upp till 120 kg). Du har huvudet utanför och kan andas in normal luft (Du kommer fortfarande att svettas mycket från huvudet, då cirkulationen inte stannar vid nacken även om huvudet är utanför.)


Fakta och hälsofördelar med en infraröd bastu

Infraröd (IR) värme är värmestrålar som vi känner från solen en härlig sommardag och när vi sitter runt en brasa med vänner. Infraröd värme är värme som vår kropp själv avger. Det är dina egna infraröda strålar som ser till att en värmesökande kamera kan hitta dig om du har gått vilse i skogen. Sitter du naken i ett rum med normal rumstemperatur sker cirka 60 % av värmeförlusten i form av infraröd strålning. Infraröd värme är naturligt och nödvändigt för livet.

Den unika teknik som används i våra produkter är kopierad från naturens egna lagar och principer. Tekniken har använts i behandling, på vårdinrättningar och i hemmet, sedan 1965. Flera decennier av forskning visar att den infraröda bastun, med användning av fjärr (FIR) infraröd värmestrålning, är en säker och effektiv behandlingsform med en positiv hälsoeffekt.

Infraröd strålning delas in i nära (NIR), medium och fjärrstrålning (FIR) infraröd strålning. Alla våra produkter tillhör FIR-gruppen. Radiant Health® är ett norskt varumärke, som etablerades 2013. Sedan dess har vi skapat ett bastuuniversum, där kvalitet, design och användarvänlighet står i fokus.

Rengörande effekt

Vi omger oss varje dag med tusentals kemikalier som vi får i oss, t.ex. mat, dryck, luft vi andas, kläder, möbler, krämer vi lägger på oss själva, cigarettrök etc. Medan det för 60 år sedan kanske fanns sex eller sju olika skadliga ämnen i människokroppen, idag , enligt norska forskare, flera hundra gifter hittas. Nyare norsk  forskning har visat att miljögifter ackumuleras i fettceller och kan blockera fettomsättningen. Var för sig behöver ämnena inte vara så farliga, men summan kan få oförutsedda konsekvenser. Det finns en del forskning om avgiftning via svett, men inga stora randomiserade kontrollerade studier. Det har visat sig i vissa studier att en bastu möjligen kan vara en verktyg för att minska den giftiga belastningen i kroppen . Den djupa uppvärmningen av kroppen kan mobilisera utsöndringen av gifter via svett, urin och avföring, eftersom värmen arbetar djupt in i huden och fettvävnaden och sätter igång cirkulationen. När kroppen börjar svettas kan vissa miljögifter frigöras – t.ex. tungmetaller. Avgiftningsprocesserna sker främst via levern och njurarna. Kroppen gör sig då av med slaggprodukter via urin, avföring, andetag och svett. Det har visat sig att vissa främlingsfientliga kemikalier såsom pepticider, farmaceutiska föreningar kan utsöndras via  huden.  En  studie visar bl.a. att bastun används som ett hjälpmedel för att avlägsna mykotoxiner hos mögelexponerade patienter.
Vissa tungmetaller kan även utsöndras i svett och en infraröd bastu kan potentiellt bidra till snabbare och bättre utsöndring. I en studie som mätte förekomsten av tungmetaller i blod, urin och svett visade resultaten att utsöndringen var markant högre i svett än urin för följande tungmetaller: aluminium (3,75 gånger mer), kadmium (25 gånger mer), kobolt (7 gånger mer) och bly (17 gånger mer).