Hem

Lyckad rening

Hälsa

Shoppa och läs mer om

Skulle du vilja ge dig själv och din kropp en riktig nystart? Då kan du testa att göra en utrensning.

Hur du lever, vad du äter, hur mycket du stressar, sover och rör på dig är faktorer som påverkar ditt välmående och din livskvalitet. Aldrig tidigare har vårt tempo varit så högt, våra hem så uppkopplade, vår miljö och vår luft så förorenad eller vår mat så processad och fylld av kemiska ämnen som i dag.

Utvalda produkterRekommenderade produkter från Lifebutiken

Under hela livet samlas slaggprodukter från din föda och omgivning i din kropp. Även om din kropp har en fantastisk förmåga att rena sig själv kan den på sikt bli överbelastad. Därför kan det vara bra att ”grovrengöra” kroppen med en detox då och då.

Vad innebär en rening?

En rening är en mildare variant av utrensning än fasta. Till skillnad från när du fastar och inte får äta fast föda, innebär en utrensning att du intar mer och bättre energi genom födan. Du äter mer frukt och grönt, samtidigt som du utesluter alkohol, nikotin, koffein, socker, färdigrätter och annan ”dålig mat”.

Årstidsbunden-nedstamdhet-2-800x600.jpg

Så här lyckas du med din rening

Under en rening ska du bara fokusera på din kost, din sömn och ditt eget välbefinnande. Njut!

1. Förbered dig

De första dagarna kan upplevas som jobbiga. Du kan känna dig hungrig, trött och irriterad och du kan även må dåligt när du sätter igång utrensningsprocessen. Förbered dig mentalt. Berätta gärna för folk i din omgivning att du genomgår ett program så de kan motivera dig. 

2. Välj rätt tidpunkt

Om du ska göra en utrensning välj en lugn period i livet när du mår bra och är i balans. Att börja när du är stressad över jobb eller annat kan skapa mer stress. Det kan därför vara smart att börja en fredag, så att du kan fokusera på dig själv och ditt välmående och inte behöva vara på jobbet de första tuffa dagarna. 

Mot-uppblåst-och-gasig-mage-800x649.jpg

3. Rensa skafferiet

Det är svårt att behålla fokus om kyl och skafferi är fyllda med saker som du inte får äta. En lockande kakburk framför näsan gör det lättare att fuska. Släng allt du inte ska äta och fyll istället ditt förråd med mat som är bra för din kropp. 

4. Softa

Under en utrensningskur ska du lyssna på kroppen och ta det lite lugnare med din träning. Byt ut hårda intervallpass mot lugna promenader. Försök att finna inre ro och fokusera på din kropp och det du stoppar i dig. 

Sova-inspo-800x534.jpg

5. Sov

När du sover återhämtar sig kroppen och cellerna förnyar och reparerar sig. Sov minst åtta timmar per natt. 

6. Fokusera

Tänk på att du gör detta för din egen skull, det är din tid och ditt liv. Du kommer inte göra en utrensning för evigt utan fokusera på din kropp och hur den mår de här dagarna. Var medveten om vad du stoppar i dig och försök att finna inre ro.

7. Skippa kaffe

En utrensningskur får sämre effekt om du samtidigt tillför kroppen gift i form av koffein eller alkohol. Undvik därför kaffe, alkohol och tobak för att avlasta organen. Drick istället grönt te. 

Dricka-vatten-800x767.jpg

8. Drick vatten

Börja varje dag med ett stort glas filtrerat, rumstempererat vatten, gärna med pressad citron i. Du ska minst dricka två till tre liter filtrerat vatten per dag. Vattnet ska helst ha samma temperatur som din kropp, alltså mellan 35-37 grader. 

9. Fyll på förråden

En rening är inte en bantningsmetod. Du ska fortfarande äta – men du ska äta rätt saker. Fyll därför på med hälsosam mat som frukt och grönsaker. Viktigt för att orka är att inte slarva med mellanmålen

Man-växtvägg-800x604.jpg

Känner du igen dig?

Då skulle din kropp kunna må bättre av en reningskur.

  • Sover du för lite?
  • Äter du ofta fryst- eller färdigmat?
  • Använder du tobak?
  • Dricker du alkohol ofta?
  • Äter du socker i form av godis, bullar och vitt bröd?
  • Har du ett stillasittande jobb?
  • Motionerar du för sällan?