Hem

Berit Nordstrand

Hälsa

Shoppa och läs mer om

Berit Nordstrand är bloggare, sexbarnsmor, norsk succéförfattare och överläkare vid St. Olavs Hospital i Trondheim. Just nu är hon dessutom Sverigeaktuell med boken ”12 veckor till friskare liv och sundare midja”.
Utvalda produkterRekommenderade produkter från Lifebutiken

När väcktes ditt intresse för hälsa och välbefinnande?

– Mitt stora engagemang för en sund livsstil kom när min äldsta son Petter föddes som drabbades av problem med hälsan. Allt förändrades när min farfars syster förklarade vikten av bra råvaror för vår hälsa. Jag började söka efter studier om mat och började laga bra och näringsrik mat med mycket grönsaker. Detta förändrade allt hos oss och hos mig väcktes en stark vilja om att få sprida min kunskap till alla.

Hur kan man förändra sitt levnadssätt?

– Min metod bygger på att ta små steg mot ett bättre liv på bara 12 veckor. Det är ingen diet utan baserat på forskning. Jag lägger inte fokus på vilka råvaror du ska sluta med, utan istället på vilka näringsrika råvaror du kan byta till så att kroppen får bästa möjliga förutsättning att må bra. Fettförbränningen kommer att öka, midjemåttet minska och du kommer att känna dig både gladare och starkare.

Äter ni ingenting onyttigt hemma?

– Jo i min metod har vi en ”skrotmatdag” som vi kallar det. Då får man äta dålig mat som fryst pizza, godis, bullar och kakor. Mina barn väljer dock hellre att äta grönsaker med dipp än chips med dipp.

Är träning viktigt för dig?

– Ja, jag tränar, men bara korta stunder. Jag tränar styrka med band, som jag kan ta med överallt. Övningarna gör jag i 15 minuter, tre gånger i veckan. När det gäller konditionsträning så springer jag en minut upp för en backe, går ner, och repeterar fyra gånger, 2-3 gånger i veckan. Det är allt som behövs för att få en bra kondition och ger bättre effekt än en timmes jogging.

Du har ett heltidsjobb och sex barn, hur får du tiden att räcka?

– Det handlar om att hitta tid, om att se möjligheterna i vardagen och göra flera saker samtidigt. När jag tränar med mina band kan jag samtidigt kolla på tv med mina barn. Vi kan också göra det som en lek, då får min dotter sitta på min rygg samtidigt som jag tränar. När jag bakar bröd kan jag slänga ner ingredienserna i bakmaskinen i reklampausen på tv.

Hur viktigt är vila för dig?

– Vila handlar om det mentala och hur man mår. Kroppar vilar inte om huvudet inte vilar. Tankens kraft förstärker effekten av maten och maten förstärker effekten av tankens kraft. Du kan ha världens finaste hus, friska barn, välbetalt jobb – men ändå inte vara lycklig. Studier visar att det hänger samman med fel mat och fel livsstil.

Vad är livskvalitet för dig?

– Att du är frisk och har en mental inställning som gör att du kan skriva ditt eget livsäventyr.

Berit_12veckor_bok_LiveLife_214.jpg

Berits bästa hälsotips!

Fokusera på det mentala! Det mentala påverkar både mat och motion. 90 procent av ditt välmående hänger samman med maten och bara 10 procent påverkas av träning. Många gör fel och startar med träningen, men om inte kroppen fungerar bra på insidan kommer inte träningen ge resultat.