Hem

Träningsprofilen Lofsan

text: Karin Cedronius

Träning

Shoppa och läs mer om

Trots titeln är det inte siffrorna på vågen som är i fokus i träningsprofilen Lovisa Sandströms nya bok 'Allt du behöver veta om vikt'. I stället tar hon ett helhetsgrepp kring livsstil, kroppssammansättning och rörelse för att göra läsarna klokare och tryggare i frågor som rör kropp och vikt.

3 myter om vikt som Lovisa vill slå hål på:

1. ”Träning är effektivt för viktnedgång.”
Lovisa: Fel! Träning är jätteviktigt, men det är inte det mest effektiva sättet för att gå ner i vikt. Där är en kostomläggning betydligt mer effektivt.

2. ”Om man är smal behöver man inte träna.”
Lovisa: Fel! Alla behöver träna och bygga muskler. Det ger oss energi, styrka och motståndskraft mot sjukdomar.

3. ”Dieter fungerar inte.”
Lovisa: Fel! De allra flesta dieter funkar faktiskt om man följer dem under tillräckligt lång tid. Problemet är att de flesta dieter är för krångliga och innebär så mycket uppoffringar att man inte orkar hålla i den.

 

 

Utvalda produkterRekommenderade produkter från Lifebutiken

Sitt arbete som personlig tränare och coach möter Lovisa Sandström dagligen människor, främst kvinnor, som vill gå ner i vikt och som har kämpat länge mot vågen. – I princip alla kvinnor jag möter vill gå ner i vikt. Allt från de som bara vill tappa några få kilon till de som har rejäl övervikt. De flesta har provat många olika dieter och träningsformer, men inte lyckats nå sina mål, säger Lovisa.

För det är lätt att gå vilse bland alla dieter, kvällstidningsrubriker om ”quick fixes” och nya träningsformer som ska få oss att snabbt gå ner i vikt. Men Lovisa vill inte prata om dieter, kilon och gram utan i stället ge konkreta råd och fakta. – Jag tycker att kvällstidningarna får det att låta så enkelt när de beskriver hur folk gått ner i vikt. Då är det lätt att känna sig
misslyckad om man själv inte klarar det. För det är inte enkelt, men det går om man fokuserar rätt.

Lofsan-Live-Life-1-800x740.jpg
Bry dig inte om vad vågen säger

Det handlar om att lyfta blicken och göra en analys av hela sin livsstil. Hur du sover, äter och tränar, vilket jobb och vilka relationer du har samt hur ofta du rör dig i vardagen – allt spelar in.
– De flesta skulle behöva fokusera mindre på detaljer, som specifika livsmedel, kilon och gram, och mer på helheten. För vi lever i ett större sammanhang och hur det ser ut har stor betydelse för om man ska lyckas, säger Lovisa. Men att lägga allt krut på att gå ner i vikt ger knappast ett hälsosammare liv, påpekar hon. Att må bra och orka handlar om så mycket mer än bara vågens ”dom”.

– Jag vill att människor ska fundera på ”vad är hälsa för mig?” Är det när jag nått min drömvikt eller när jag har energi hela dagen? Många tänker att om jag når en särskild siffra på vågen kommer kroppen må bra, men lägger vi så mycket hälsofokus på en enda parameter missar vi allt det andra viktiga som spelar lika stor roll för välmåendet, säger hon och fortsätter:

– Visst får du bättre blodvärden och insulinnivåer om du som överviktig går ner i vikt. Men frågan är hur du kommit dit? Det måste vara hållbart. Vad är det då som påverkar vår vikt, förutom det vi stoppar i oss, hur mycket vi rör oss och den sociala miljö vi lever i? Gener spelar förstås en viktig roll i hur sårbara vi är för att gå upp i vikt, något som många upplever som jobbigt.

– Visst kan det kännas orättvist om kollegan kan äta hur mycket som helst medan jag knappt kan titta på en bulle utan att gå upp i vikt, men där vill jag stärka människor. Genom att acceptera sin genetik och ta tag i problemet på rätt sätt, i stället för att ge upp, så går det faktiskt att göra något åt det.

Lofsan-Live-Life-2-800x740.jpg

Sömnbrist gör oss hungriga

Sömn är en annan faktor som spelar stor roll, men som ofta hamnar i skymundan, menar Lovisa. – Sömn är en helt egen komponent för god hälsa och vikt. För lite sömn gör oss inte bara trötta och mer mottagliga för infektioner, det gör oss även hungrigare. Forskning har visat att vi äter mer, ofta kolhydrater, när vi sovit för lite och därmed hamnar i riskzonen för övervikt och välfärdssjukdomar. Men alltför länge har det nästan ansetts coolt att sova så lite som möjligt. Muskelmassa och kroppssammansättning får också stor uppmärksamhet i boken. Att vara överviktig är inte automatiskt detsamma som att vara ohälsosam, påpekar Lovisa.

– Jag tycker att många har dålig koll på vad som är en hälsosam vikt. En smal person som inte tränar och har lite muskelmassa kan vara mindre hälsosam än någon som är överviktig men har mer muskler och rör på sig mycket i vardagen.

 

Lofsan-Live-Life-bok-800x1197.jpg

Styrketräning ökar förbränningen

Och PT'n Lovisa blir frustrerad när hon möter kvinnor som inte vill styrketräna för att de är rädda för att gå upp i vikt. – Muskler är jätteviktiga för kvinnor! De förebygger sjukdomar och krämpor. Dessutom ökar förbränningen ju mer muskelmassa du har och du får en bättre  kroppssammansättning. Det finns alla skäl att styrketräna även om det inte gör att du går ner i vikt.

För det är en annan myt hon ofta stöter på, att träning får oss att gå ner i vikt. – Tvärtom kan man gå upp av träning, just på grund av ökad muskelmassa. Träning är absolut jättebra, men för en överviktig person som vill tappa fett är en kostomläggning överlägset. Glöm däremot inte den viktiga vardagsrörelsen, något som ligger Lovisa mycket varmt om hjärtat.
– Det räcker inte med ett par hårda gympass i veckan, om du sen sitter still resten av tiden. Visst är det bra att träna på gym, men man ska inte glömma hur viktigt det är få in rörelse i vardagen, att cykla, gå, resa sig och röra på sig ofta. För hälsan är det minst lika viktigt som den där hårda träningen.

I ett av bokens kapitel uppmanar Lovisa läsaren att skriva en kostdagbok för att kunna bedöma vilka förändringar som är rimliga att göra över tid. – Det är ett bra verktyg för att se vad, hur och när man äter och utifrån det fundera på vad som är rimligt att förändra. Men man behöver inte ändra allt på en gång, säger Lovisa.

Fokusera på dina styrkor och förstärk dem

Börja med att se över hur du äter en vanlig dag, fokusera på det som är bra och förstärk det. Äter du redan mycket frukt och grönt? Bra, fortsätt med det och försök att identifiera ett par saker som du kan behöva förändra, utan att det känns som en stor uppoffring. Men fokusera hellre på beteenden än på att utesluta enskilda livsmedel. – Så många av de kvinnor jag möter är experter på att se allt dåligt de gör, men jag tror på att fokusera på sina styrkor och förstärka dem. Men också att tillåta sig själv att ha tålamod och inse att det tar tid att ändra sin livsstil!