Hem

Utflyktsträna

Träning

Shoppa och läs mer om

Svårt att hinna med träningen? Uppfyll tre önskningar i ett – picknick med familjen, en spännande upplevelse och förbättrat flås.

Bestäm en plats som du gärna vill se, det kan vara ett friluftsområde, en nationalpark eller en vandringsled. Boka in familj eller vänner och packa en matsäck om ni tänker vara borta en längre stund. Bestäm sedan hur du vill träna.

Utvalda produkterRekommenderade produkter från Lifebutiken

Att springa eller cykla till och från själva utflyktsmålet kan vara ett sätt. Eller så använder du en brant backe vid picknickfilten för intervaller.
Att kombinera träning med resor och upplevelser är en växande trend just nu. Charterbolagen satsar på träningsresor till särskilda anläggningar och det finns många cykel-, yoga- och löparresor att hänga med på.
Utflyktsträningen är helt enkelt hemmavarianten. Fördelarna är många enligt träningsprofilen Leila Söderholm.
– Att ha med sig barnen är positivt, du visar för dem att träning och utevistelse är något positivt. Det är okomplicerat och enkelt att genomföra, säger Leila. 
Hon nämner också andra sätt att utnyttja utflyktsträningen på.
– När du tar dig från A till B kan det finnas möjligheter till träning på vägen – stenar, bänkar eller lekplatser kan användas till styrketräning. Ta tillfället i akt! Dessutom blir du världens roligaste förälder när du kan kombinera lek med träning.

Viktigt att barnen får röra på sig

Alexandra Hägglund bor med sin familj i Jämtland och utflyktstränar ofta. Hon arbetar som polis och för henne är träningen ett sätt att hantera spänningar och må bra. Det blir upp till fem träningspass per vecka – där utflyktsträningen ofta blir av till helgen.
– Vi bor ju nära naturen av en anledning. För oss är det viktigt att barnen får vara ute och röra på sig. Med utflyktsträning får familjen naturupplevelsen, och vi vuxna kan samtidigt turas om att få till pass och även själva njuta av utevistelsen, berättar Alexandra.
När hon tränar med kompisar är sommarfavoriten löpning och cykling – inspirationen till att hitta nya platser blir på nätet eller bloggar. Trots att Alexandra bott på samma ställe i tio år finns det fortfarande platser kvar att se.

Utflykt i skog eller stad

Leila Söderholm menar att vi kan göra utflykter oberoende av var vi bor. Även stora städer har sina parker och möjligheter att ta sig närmare naturen.
– En utflykt kan vara att ta sig någonstans i närheten, om så bara till en ny lekplats eller ett område som du inte har bekantat dig med. På sommaren är vi ofta ute och reser, och även då kan utflyktsträning vara ett alternativ – där du både utforskar semestermålet och får till träningen.

Text: Emilia Arvidsson