Hem

Charlotte Kalla

Träning

Shoppa och läs mer om

Charlotte Kalla är skiddrottningen som är hetare än någonsin och inför VM i Falun är hennes träningsschema fullmatat.
– Men jag försöker bli bättre på att verkligen vara närvarande i det jag gör. Det är inte lätt, säger Charlotte Kalla.
Utvalda produkterRekommenderade produkter från Lifebutiken

En träningsvecka för skidstjärnan Charlotte Kalla består av många träningspass; oftast två varje dag. Hon varvar intervallpass med styrkepass och på vintern blir det förstås många rundor i skidspåren. På somrarna kör hon rullskidor och kanske något enstaka pass på cykel. Och mycket löpning.
– Löpning är frihet. Hemma i Sundsvall springer jag gärna i skogen men jag tycker det är superhäftigt att springa på fjället i Bruksvallarna eller Vålådalen och känna friheten, berättar hon.

I skog och natur vistas hon även när hon inte tränar, gärna tillsammans med god matsäck och trevligt sällskap. Vänner och relationer betyder mycket för Charlotte.
– Jag tycker också om spabehandlingar. Massage eller beröring bara. Det kan jag skämma bort mig med. Eller att gå ut och äta tillsammans med vännerna.

Att hålla sig frisk

Under tävlingssäsongen kan baciller drastiskt förstöra formen för en skidåkare. I Charlottes fall blev det särskilt tydligt under de olympiska vinterspelen i Sotji där hon var i sitt livs form och inledde mästerskapet med tre medaljer. Sedan kom en förkylning och förstörde allt. I det sista loppet blev Charlotte 34:a. Hur gör du för att hålla dig frisk?
– Jag försöker sova bra, äta ordentligt och undvika att hälsa på folk som jag vet är krassliga. Det är väl det mesta jag gör, förklarar Charlotte.

I träningsintensiva perioder försöker hom vila en stund varje dag.
– Jag brukar ta en tupplur efter lunch, eller åtminstone ligga ner och vila. Sedan brukar jag också känna efter vad jag har för behov – där och då – och försöka göra saker som ger mig energi. Det kan till exempel vara att umgås med vänner som jag trivs med. 

Det märks att Charlotte ägnat en hel del tid åt att fundera över det här med att må bra i både kropp och själ. Under träningsmånaderna, från maj till oktober, tränar hon regelbundet sin mentala coach Tomas Nilsson.
– Han är jättebra, det har varit en stor tillgång för mig att jobba tillsammans med honom. Det handlar mycket om att kunna vara i nuet och fokusera på det jag kan påverka. Att inte titta så mycket på det som har varit eller oroa mig för framtiden. Och att försöka göra det bästa jag kan under träningspassen, berättar Charlotte.

Hon funderar lite och fortsätter sedan:
– Jag ställer mig kontinuerligt frågorna ”varför åker jag skidor?” och ”vart vill jag?”. Det är otroligt viktigt för mig att kunna formulera vart jag är på väg och vilken strategi jag ska ha för att nå dit. Då blir även alla andra beslut så mycket enklare.

Har du kommit fram till varför du åker skidor?
– För att jag vill utvecklas och se hur bra jag egentligen kan bli. När jag får följa min träningsplan, som är min strategi för att nå dit, mår jag som allra bäst. Är jag nöjd med dagens träningspass och även det jag gjort mellan träningspassen, ger det mig energi. Och att jag gör detta för min egen skull, inte för någon annan. Jobbar jag för mycket med att göra andra tillfredsställda och nöjda, då räcker inte energin. Då kan jag inte heller genomföra träningen med bra fokus och kvalitet.

Vilka egenskaper tror du är viktiga för att lyckas som idrottare?
– Att vara envis hjälper ganska långt, men också att vara lyhörd och lyssna på dina behov.

TEXT: SOPHIE EKMAN, FOTO: NILS-PETTER NILSSON

Tävlingsmänniska med magkänsla

Charlotte pratar vidare om envishet, om tävlingsmänniskor och förmågan att hantera en förlust. Inte sällan pratas det om Charlottes ”svarta blick” i tävlingssammanhang.
– Jag tycker väl inte att jag är en dålig förlorare, men jag kan vara ganska hård mot mig själv när det inte går min väg. Men det är ju också det drivet som tar mig framåt. Jag vill inte lämna något åt slumpen. När jag har bestämt mig för något vill jag skapa de bästa förutsättningarna för att nå dit, säger Charlotte.

Tror du att vissa människor har mer tur än andra? 
– Nej, men jag tror däremot att man kan välja vilka tankar man vill ha och försöka se positivt. Genom det får man mer positiv energi tillbaka och kanske lite mer tur i slutändan.

Är magkänsla viktigt för dig? 
– Den använder jag ganska ofta när jag känner mig osäker. Oftast när jag lugnar ner mig och inte stressar fi nns ju svaret där; vad jag egentligen vill. Det är ganska lätt att låta stressen ta över och börja refl ektera över vad andra förväntar sig att jag ska tycka.

Det är dags för lunchpaus och denna gång blir det revbensspjäll, lite nudlar och sallad från ”en bättre variant av vägrestaurang” enligt Charlotte. Hon är på väg till fl ygplatsen och berättar att väldigt lite av hennes tid tillbringas i hemmet i Sundsvall. Hon är ofta på resande fot, på väg till träningsläger eller tävlingar. Det kräver att hon planerar måltider i förväg och har med sig mellanmål.
– Det är viktigt för mig med rätt tajming, att jag får äta regelbundet. Jag äter fem mål om dagen och försöker få i mig mat så snabbt som möjligt efter träning. Jag försöker också anpassa mängden utifrån hur mycket jag tränar. Ofta ligger jag lite back, så på vilodagar får jag äta ikapp.

Är det jobbigt att äta så där mycket? 
– Nej, jag tycker om mat. Det är jobbigare om man måste avstå.

Avslappning och närvaro

Charlotte lärde sig att åka skidor som sjuåring hemma i Tärendö, en by i närheten av Pajala i Tornedalen. Hon började på skidgymnasiet i Gällivare, började träna mer ordentligt och skidkarriären tog fart. 2006, när Charlotte var 18 år, vann hon junior-VM och två år senare vann hon Tour de Ski. I dag är hon den största vinterstjärnan i Sverige och har vunnit guldmedaljer i både OS och VM.

På vilket sätt har du förändrats i din skidåkning med åren? 
– Ju fler stavtag jag tar, desto bättre åker jag tekniskt. Jag känner att jag har en mer avslappnad åkning. Jag har tränat in rörelsen under en lång tid, nu börjar det liksom sitta rätt bra. Jag har utvecklats i rätt riktning och har mer kontroll i dag.

Vad är hälsa för dig?
– Att ta hand om sig själv, oavsett om det handlar om att du behöver prioritera träning eller om du behöver skapa mer tid och mindre stress i ditt liv. Att ta sig tid att vara närvarande i nuet, det är hälsa för mig.

Har du någon oanad talang?
– Min talang är nog inte så dold, säger Charlotte och skrattar. Jag är bra på att åka skidor.