Hem

Leva länge - huden

text: LOVISA BERGSTRAND

Skönhet

Shoppa och läs mer om

Bra kost, motion och vila. Det som håller kroppen långlivad bevarar även huden ung och vital. Men i kamp mot tidens tecken finns även andra trick att ta till – med hudvård som faktiskt fungerar.

Förr eller senare finns de där. Rynkorna. Linjer som vittnar om att vi pratat, skrattat och fundersamt rynkat våra pannor. Går de över huvud taget att undvika? Svaret är både ja och nej.
– De första rynkorna vi får är mimiska linjer som dröjer sig kvar, och dem får vi helt enkelt leva med. Men andra fina linjer i hyn kan absolut reduceras, och framför allt förebyggas, säger Ing-Marie Svensson, hudterapeut med inriktning på naturlig hudvård.
– Men det är aldrig så enkelt som att bara köpa en bra kräm. Huden är vårt största organ, så självklart måste vi mata den med bra byggstenar även från insidan. Med sund kost, lagom motion och god sömn kan du bevara en vacker hy längre.

Utvalda produkterRekommenderade produkter från Lifebutiken

Huden förändras

Att huden förändras när vi blir äldre beror framför allt på att cellförnyelsen saktar ned. Det påverkar produktionen av kollagen och elastin, alltså de proteinfibrer som ger huden sin fyllighet och spänst. Redan från 25 års ålder börjar kollagenet sakta avta med ungefär en procent per år, för att framåt 50 börja dala snabbare.
Genom tvillingstudier har forskare kommit fram till att generna styr processen med ungefär 60 procent – vilket innebär att resterande del går att påverka. Av de yttre faktorerna är solen den främsta orsaken till hudens åldrande, tätt följt av rökning. Det beror på att båda påskyndar nedbrytningen av kollagen och orsakar en överproduktion av elastintrådar. Vanligtvis ger trådarna spänst, men när kollagenet minskar så klumpar de istället ihop sig och ger hyn en grövre struktur med fina rynkor.

Effektiva anti age-knep

Att sluta röka är alltså ett effektivt anti age-knep. Men hur gör vi med solljuset? Om solkrämen är den bästa anti agekrämen, betyder det att vi bör använda den året runt?
– I Norden, absolut inte, säger Harry Beitner, docent och överläkare på hudkliniken på Karolinska universitetssjukhuset.
– Strålningen är svag här under vinterhalvåret. Dessutom behöver vi lite sol på oss för att må bra och producera D-vitamin.
Att ha en vanlig dag- eller anti agekräm med SPF är inte heller helt optimalt, menar han.
– Problemet är att det kompromissar för mycket med innehållet. Solskyddsfilter är komplicerade och kan störa anti age-krämens ursprungliga funktion. Det är ofta bättre att ha två separata krämer.

Anti age-krämer

Det finns förstås en uppsjö andra potentiellt föryngrande ämnen som inte lyckats ta sig hela vägen in i dermatologernas finrum. Det betyder inte att de är verkningslösa.
De flesta vanliga anti age-krämer har dessutom kosmetiska effekter som ger en direkt synlig förbättring.
– Många krämer kan genom sina mjukgörande egenskaper reducera synliga rynkor med upp till 35 procent, säger Harry Beitner.
Och en bra hudvårdsrutin, med eller utan aktiva ingredienser, är grundläggande för att behålla en vacker hud, menar hudterapeuten Ing-Marie Svensson:
– En mild rengöring och ansiktsvatten är A och O, samt att regelbundet smörja in huden med vegetabiliska oljor. Vi kommer själva från naturen, därför tror jag att det vi lägger på huden också fungerar bäst om det är så naturligt som möjligt.