Hem

3 anledningar till att du tappar hår

text: Sofia Carlberg

Skönhet

Shoppa och läs mer om

Håravfall har blivit ett allt vanligare problem för unga i Sverige och i världen. Här är de vanligaste anledningarna till att du kan börja tappa hår – och en lösning på problemet.

Ditt hår säger väldigt mycket om hur du mår. Ett starkt hår vittnar ofta om att hälsan är som den ska medan det motsatta ofta är en reaktion på att du går eller precis gått igenom en jobbig period i livet.

En reaktion kan vara att man börjar märka att man tappar mer hår än vanligt. Att tappa hår i lagom mängd om ca. 100 hårstrån per dag är helt normalt, men tappar du mer än så kan det röra sig om håravfall. Håravfall drabbar allt fler unga idag i Sverige och i världen - vilket kan vara väldigt påfrestande för individen trots att det oftast rör sig om tillfälligt håravfall.

I vissa fall kan du tappa ditt hår till följd av en sjukdomsbehandling, en sjukdom eller någon medicin du äter – men i de flesta fall beror det på någon av dessa tre anledningar:

1. Håravfall finns i dina gener

Den allra vanligaste anledningen till att håret ramlar av är en att du helt enkelt har en ökad benägenhet för håravfall. Detta händer gradvis och för de flesta börjar det som höga flikar hos män och tunnare hår på skalpen för kvinnor.

2. Hormonella förändringar

När du som kvinna går igenom hormonella förändringar såsom en graviditet, förlossning eller klimakteriet kan du uppleva att du tappar mer hår. Sköldkörtelproblem är också en vanlig orsak till att hårkvaliteten blir sämre. Eftersom hormonerna påverkas av livsstil och kost är det viktigt att komma ihåg att det finns mycket man själv kan göra för att påverka hormonbalansen positivt och på så sätt minska risk för håravfall. 

3. Stress

Har du gått igenom en riktigt stressig period i ditt liv på senaste? Det kan handla om allt från en separation, för mycket jobb eller en livsomvälvande upplevelse som att du blivit förälder eller förlorat en nära anhörig. Faktum är att håret kan börja falla av flera månader efter du varit med om något traumatiskt. Håret kommer tillbaka så småningom men det kan vara nog så jobbigt när det sker. Vid stress är det viktigt att fylla på näringslagret eftersom kroppen under denna tid gör sig av med mer näringsämnen för att hantera stressen. Magnesium, zink, B-vitaminer och C-vitamin är några av de vanligaste bristerna vid stress. Hård träning och infetioner kan också leda till näringsbrister eftersom kroppen hanterar dessa sorters stress på samma sätt som vid psykiska trauman. 

Utvalda produkterRekommenderade produkter från Lifebutiken

Håravfall kan bero på flera orsaker som vi skrev ovan, men kan också bero på att du ägnat dig åt någon av de 6 stora hårsynderna nedan:

1. Du bleker håret

Att bleka håret sliter mest av alla färgbehandlingar. Prova en toning eller färgning nästa gång du vill förändra frisyr, och vill du bleka håret – se till att göra det på salong.

2. Du är flitig med värmeverktygen

Locktång, plattång och hårtork är utmärkta redskap för att styla håret, men sliter också rejält på håret. Använd alltid värmeskydd och skippa den allra högsta temperaturinställningen.

3. Du tvättar håret för ofta...

Att tvätta håret titt som tätt kan göra det uttorkat eftersom hårets naturliga oljor försvinner och huden i hårbottnen blir torr och irriterad. När hårbottnen blir torr börjar den bilda mer fett för att skydda huden från att spricka. Detta kan leda till att du upplever huden och håret som oljig även fastän den egentligen är torr. Det många gör när håret upplevs som fettigt är att tvätta det ännu mer. Huden överkompenserar då genom att tillverka mer sebum (fett) – vilket gör att du skapar en ond cirkel! Försök att minska på antalet tvättar i veckan till ca 2-3 gånger och välj milda, naturliga hårprodukter som inte torkar ut.

4. ... och sedan gnuggar du det torrt...

När håret är vått är det som allra känsligast och att gnugga håret torrt med handduk är inte direkt som att behandla det med silkesvantar. Låt lufttorka eller krama det försiktigt torrt med handduken.

5. ... innan du hårdhänt borstar ut det.

Att borsta igenom ett blött hår är inget att rekommendera. Om du borstar håret innan du hoppar in i duschen är det lättare att reda ut efteråt. När du borstar, börja nerifrån och jobba dig uppåt.

6. Du har hästsvans hela veckan

Drar du upp håret i samma knut eller hästsvans varje dag? Det gör att du sliter håret på samma ställe hela tiden och att hårstrån kan gå av. Variera dig och använd skonsamma hårsnoddar.

GrowAgain.jpg

Ge ditt hår det bästa

För dig som tröttnat på tunt och sprött hår och de där dåliga hårdagarna finns nu GrowAgain kosttillskott och hårserum. Två veganska produkter som ger tydliga resultat.

Efter tre månaders användning av GrowAgain kosttillskott upplever 55% att de tappar mindre hår än tidigare. 45% upplever att håret blivit starkare och inte går av lika lätt. Efter tre månaders användning av GrowAgain Serum säger 33%  att deras hår har blivit glansigare och att de tappar mindre hår.

Mitt hår har växt otroligt fort under användning av kosttillskottet, jag upplever även att mina ögonfransar växt snabbare och blivit lite längre, säger en användare som testat GrowAgain.

GrowAgain-tabletter.jpg

GrowAgains kosttillskott ger näring till ditt hår inifrån, minskar risken för håravfall och stärker hår och hårbotten för ett naturligt starkare hår. Oavsett orsak till ett tunnare hår så är GrowAgain en förebyggande och reparerande lösning för både män och kvinnor.

Kosttillskottet innehåller:

 • Bambuextraktet som är rik på kisel gör håret starkare.
 • AnaGain™ bidrar till att stimulera hårets normala tillväxt och minska risken för håravfall.
 • Biotin och zink bidrar till normalt hår, hud och naglar.
 • Koppar hjälper till att bevara hårets normala pigmentering.
 • 2 tabletter dagligen i uppstartsperioden på 3 mån, därefter 1 tablett dagligen. 

 

GrowAgain-serum.jpg

GrowAgain hårserum ger näring till hår och hårbotten som helt naturligt gör håret starkt och livfullt igen. En hälsosam hårbotten är nyckeln till ett friskt och välmående hår.

Serumet innehåller:

 • AnaGain™ som är ett ekologiskt ärtskottsextrakt
 • Amarantfrö extrakt som ger volym och glans
 • Koppar för hårets normala pigmentering
 • Zink som bidrar till att bibehålla normalt hår.
 • GrowAgain serum bidrar till ett starkare hår, med volym och glans.
 • Applicera hårserumet dagligen 6-8 spray över hela hårbotten och massera in produkten. I fuktigt eller i torrt hår

 

Hantera-håravfall-800x696.jpg

Hantera håravfall

Att tappa håret behöver inte betyda att du plötsligt åldras 10 år i ett slag. Omfamna förändringen och uppdatera din stil så blir övergången lättare.

Håret förändras när vi blir äldre. Färg, struktur och mängd är inte detsamma livet igenom och det gäller både för män och kvinnor. Men visst är det betydligt vanligare att män blir tunnhåriga eller nästan helt skalliga.

– Att man tappar håret är i de flesta fall en del av den normala åldrandeprocessen. Det håravfall som kommer av ålder beror på hormonella förändringar och kallas ofta för androgent håravfall. Det drabbar både män och kvinnor, säger Lars Norlen, associerad professor i dermatologi vid Karolinska Institutet.

För många kan det kännas obehagligt att tappa håret oavsett om det är förväntat eller kommer som en chock. Plötsligt ser du äldre ut än vad du känner dig och måste vänja dig vid dina nya förutsättningar. För andra är håravfallet inget problem. För män kan alternativet att raka av sig allt hår kännas som en befrielse och göra att man återtar kontrollen över situationen medan kvinnor ofta jobbar mer med att förändra frisyren för att anpassa sig till de nya förutsättningarna.

– För det vanliga hormonella håravfallet som kommer med ålder finns det egentligen ingen metod som kan ge håret tillbaka. Med hjälp av ämnet minoxidil som används i olika läkemedel kan man skjuta upp utvecklingen men det går inte att få tillbaka hår som redan försvunnit, säger Lars Norlen.

Det är viktigt att komma ihåg att om du börjar tappa mycket hår plötsligt så ska du alltid uppsöka läkare. Det gäller särskilt om du upplever inflammation och klåda i hårbotten samtidigt eftersom det kan vara tecken på mer allvarliga hårsjukdomar som drabbar både män och kvinnor.

– Kunskapen om hårsjukdomar är generellt sett ganska låg idag. Därför är det många gånger avgörande att träffa en hudspecialist om man har problem med håret. Vid vissa hårsjukdomar är det extra viktigt att man uppsöker läkare i tid eftersom behandlingen bara fungerar om man påbörjar den innan sjukdomsförloppet gått för långt, säger Lars Norlen.

För den som börjar tappa håret kan det ta ett tag att vänja sig. En metod för att hitta hem i sina nya förutsättningar är att successivt förändra sin frisyr så att den är bättre anpassad till håravfallet. På så sätt blir det inte en plötsligt stor förändring utan en långsam process som gör att både du och omgivningen får tid att justera synen på ditt hår. Och kom ihåg att det ofta går snabbare än man tror att växa i sitt nya utseende.

Frisörens tips

Alexandra Walander driver salongen Novaceline i Stockholm. Som frisör bidrar hon med frisyrer som gör att ett tunt hår ser fylligt och tjockt ut.
– Tunnhårighet kan också komma inifrån, till exempel att man är väldigt stressad eller trött. Eller att man nyligen gått igenom en operation och som en efterreaktion tappar hår. Men i dessa fall är det tillfälligt och håret kommer oftast tillbaka, berättar Alexandra.

Hur kan man som tunnhårig arbeta med sin frisyr?

– Som kille gäller det att hålla håret ganska kort. Genom att de korta stråna ger stöd åt varandra får man en känsla av volym. Långt hår som läggs över flinten gör däremot att håret ser tunnare ut, eftersom längden tynger och huden dessutom syns igenom. Men det är såklart väldigt individuellt. Det handlar om hårtyp, huvudform och framför allt om kunden känner sig reda att bli korthårig, förklarar Alexandra.

– Tjejer som fått tunnare hår vid hårfästet kan testa att klippa lugg för att skapa fyllighet. Och färg gör så att hår sväller och får en tjockare känsla. Vill man behålla längden bör man klippa upp håret för att få fram volym.

Hur fungerar hårbottenmassage?

– Det stimulerar hårsäckarna och får igång blodcirkulationen, vilket påskyndar hårväxten. Det ger inte tillbaka det hår som fallit av eller hindrar hår från att falla av, säger Alexandra