Hem

Saffranskaka med lingongrädde

text: Sophie Ekman

Livsmedel

Shoppa och läs mer om

Bjud på lyxig vinterfika med saftig saffranskaka. Den är lätt att baka och ljuvlig till julens fikapauser. Bjud in till julbak och servera gärna saffranskakan med lingongrädde!

Ingredienser

  • 1 paket spad från färdigkokta kikärtor 380 g
  • 1 dl kokossocker
  • ½ tsk vaniljpulver
  • 0,25 g saffran
  • 2,5 dl mandelmjöl
  • Kokosolja att smörja formen med
  • Lingongrädde:
  • 2,5 dl havregrädde
  • 1-2 msk Lingonpulver
  • 1-2 msk agavesirap
  • Färska lingon att toppa med

Så här gör du!

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Vispa kikärtsspadet med elvisp till ett vitt fluff.
  3. Tillsätt kokossocker och vispa ett par minuter till.
  4. Vänd försiktigt ner vaniljpulver, saffran och till sist mandelmjölet, lite i taget.
  5. Smörj en springform, cirka 18 cm i diameter, med kokosolja.
  6. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen 25-30 minuter.
  7. Känn med en sticka så att kakan är klar, den ska vara lite kladdig men inte lös.
  8. Ta ut ur ugnen och låt svalna i formen.
  9. Vispa havregrädde och blanda i lingonpulver och agavesirap.
  10. Servera kakan med lingongrädden och lingon.
Utvalda produkterRekommenderade produkter från Lifebutiken