Hem

Så får du matglada barn

Livsmedel

Shoppa och läs mer om

De flesta föräldrar vet hur svårt det kan vara att få barnen att äta bra. Hur näringstäta grönsaker avvisas medan onyttigheter som glass och godis slukas.
– Hjälp barnen att göra kloka matval och ha en avslappnad attityd till mat så långt det går, råder kostvetaren Cecilia Blidö.
Utvalda produkterGott som godis!

"Äckligt! Gillar inte! Blääää!” De flesta föräldrar har mött motstånd hos barnen vid matbordet. Med kinkiga barn och stressade föräldrar blir dagens mysigaste familjestund istället en ändlös fars av tjat och gnäll, oro och bråk. Då är det viktigt att komma ihåg att ytterst få barn i Norden lider av näringsbrist, menar kostvetare Cecilia Blidö, även om hon råder att komplettera kosten med vitaminer som D-vitamin under vinterhalvåret.

Men att servera bra och näringsrik mat är de vuxnas ansvar. Enligt Cecilia Blidö handlar det mycket om de vuxnas egna förhållningssätt till mat.
– Försök att ha en avslappnad attityd så långt det går och ge stöd så att barnen kan göra kloka val. Ha frukt och grönt i skafferiet istället för saft och kakor – man tenderar att äta det som finns hemma.
– Gillar vi inte paprika så varken köper eller serverar vi paprika, vilket påverkar våra barn, eftersom vi inte ger dem chansen att upptäcka hur paprika smakar.

"Gör inte maten till ett problem"

Cecilia Blidös intresse kring kostfrågor väcktes när de egna barnen började förskolan. Idag är skolmat hennes specialistområde. Och även om barn i Norden knappast svälter, så visar forskning att de får i sig för mycket socker – och för lite näringstät mat.
– Studier visar att en fjärdedel av barnens kaloriintag består av näringsfattiga livsmedel som är rika på fett och socker. Och då har vi inte ens räknat in godiset!

Det är ett större problem än att barnen äter för lite. Som förälder är det viktigt att fundera kring det dolda sockerintaget, socker som är gömt i yoghurt och flingor. Men den felaktiga kosten är inte barnens fel. Ansvaret ligger på föräldrar, lärare och förskolepedagoger.
– Det handlar om att ge barn så goda förutsättningar som möjligt att kunna upptäcka och våga smaka på nya livsmedel och maträtter. Gör inte detta med maten till ett så stort problem!

Men hur får man barn att tycka att det är gott med nyttig mat?

 – Vad man gillar är individuellt men det handlar om att väcka en nyfikenhet. Mindre barn kan behöva mer stöd i att utveckla sina smaker. Gör det lekfullt och låt det ta tid, råder Cecilia Blidö.
– Du får inte truga, inte tvinga, inte säga att ”du måste smaka på detta”. Närma dig det nya långsamt och försiktigt.

Matglada-barn-livsmedel-life-1000x545.jpg

Egna sonen var salladsvägrare

Cecilia Blidös egen son var tidigare salladsvägrare. Tillsammans kom de överens om att göra sommarlovet till en övning på att ”gilla sallad” och åtminstone träna på att äta det. Sonen kunde tänka sig att ställa upp. Inledningsvis lade Cecilia bara ett salladsblad på hans tallrik som han fick titta på. Den ”verkade inte god” och han åt till en början allt utom salladsbladet.

Efter nån vecka kom de överens om att han skulle testa att äta en centimeterstor bit sallad. Det var inte gott. Men de fortsatte ändå dag efter dag. Centimeter efter centimeter. Efter ett tag åt han ett salladsblad varje måltid. Cecilia introducerade – långsamt och utan krav – flera olika sorters sallad, med olika smak och utseende. Mot slutet av sommaren kom han själv på att han faktiskt gillar sallad, ”för det finns så många olika smaker och olika sorter”.
– Den här metoden kan man använda med alla typer av livsmedel och smaker. Gör det lekfullt uppmuntra barnen att våga prova! Berätta vad du själv tycker om maten. Men förstå som förälder att det inte går på 1-2 gånger, utan det kan ta 100 gånger innan man älskar smaken.

Oroa inte barnen

Sen måste man också förstå att man inte kan älska allt, och det är ok. Pekpinnar och tjat bör undvikas, även om barnet en tid är matvägrare.
– Många är rädda för ätstörningar och sånt, men man är själv med att påverkar vad som är ett sunt förhållningssätt till mat. Sätter man mycket press på barnen skapar man ett osunt förhållningssätt kring mat. Barn ska heller inte behöva oroa sig över att de kan få hjärtinfarkt om 50 år om de äter fel. Men som vuxna måste vi prata om vad som är bra att äta just nu – och varför.

– Lär dem att kroppen är som en maskin som ska funka så bra som möjligt, så länge som möjligt. Det handlar inte om vikt eller utseende, utan om att kropp och hjärna ska fungera så bra som möjligt, så de orkar hänga med på lektionerna och spela fotboll på rasten.

Lär barnen hur kroppen fungerar och vilka näringsämnen den behöver. Varför är broccoli bra och vad gör den i min kropp? Varför är det viktigt att komponera sin måltid på rätt sätt?

Cecilia påpekar att också många vuxna saknar koll och tänker att ”huvudsaken är att jag blir mätt”.

– Man behöver få en kunskap kring maten, varför den finns och vad man har den till. Då förstår man också att man inte ska äta godis sju dagar i veckan – och då kan man göra kloka val!