Hem

Recept med Norrlandsbär, blåbär och lingon

text: Plog

Livsmedel

Shoppa och läs mer om

Här finns lättlagade och färgstarka recept med bär från Norrland. Blåbär innehåller mycket antocyaniner, som anses bra för hjärta, kärl och ögon. Lingon innehåller tanniner och resveratrol, och anses bra för urinvägar, tarmflora och blodsockret. Svarta vinbär är rika på C-vitamin och antioxidanttypen flavonoider. C-vitamin behövs för ett fungerande immunsystem och antioxidanter arbetar mot oxidativ stress. Laga, fota och lägg upp på Instagram och tagga @lifesverige!

Plog-glass-800x600.jpg

Norrlandsglass

Du behöver:

  • 5 dl vaniljyoghurt (t.ex. soja)
  • 200 g blåbär och hallon
  • 3 tsk PLOG Norrlandsbär

Så här gör du:

  1. Mixa samtliga ingredienser.
  2. Låt sedan smeten frysa i en glassmaskin om du vill ha den fluffig, eller i formar för pinnglass.
Utvalda produkterRekommenderade produkter från Lifebutiken

Plog-maräng-800x600.jpg

Bärmaränger på kikärta

Du behöver:

  • 1,5 dl spad från kikärter
  • 1,5 dl strösocker
  • 0,5 tsk pressad citron
  • 0,5 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk PLOG Norrlandsbär eller Lingon

 

Så här gör du:

  1. Sätt ugnen på 100 grader.
  2. Vispa spadet, citron och vaniljsocker till ett skum med elvisp.
  3. Tillsätt lite av strösockret i taget under fortsatt vispning, tills du har ett fast skum.
  4. Spritsa ut små mängder på en plåt med bakplåtspapper.
  5. Grädda i mitten av ugnen i ca 1,5 timmar.
  6. Håll koll så att de inte blir mörka.
  7. Låt stå ytterligare ett par timmar på eftervärme i ugnen.
  8. Låt svalna och förvara torrt.

 

Plog-lingongrädde-800x600.jpg

Lingongrädde

Du behöver:

  • 2 dl vispbar grädde (t.ex. havre)
  • Rivet skal av 1 lime
  • 2 tsk PLOG Lingonpulver
  • 1 tsk flytande honung

 

Så här gör du:

  1. ​Vispa grädden till önskad fasthet och rör sedan ned övriga ingredienser.
  2. Servera kyld till bär, frukt, kaka eller paj.

 

Plog-blåbärsgröt-800x600.jpg

Blåbärsgröt

Du behöver:

  • 1 dl havregryn
  • 2 dl vatten
  • 0,5 dl torkade äppeltärningar
  • 2 tsk PLOG Blåbärspulver
  • 0,5 krm flingsalt
  • Flytande honung

 

Så här gör du:

  1. Koka upp havregryn, vatten och salt och låt småkoka några minuter.
  2. Rör ned äppeltärningar och blåbärspulver.
  3. Ringla över honung och toppa med valfria bär.
  4. Servera med kall havredryck.