Hem

Recept med Morotspulver

text: Plog

Livsmedel

Shoppa och läs mer om

Morot är en populära rotfrukt som är särskilt rik på A-vitamin, betakaroten, alfakaroten, C-vitamin och fibrer. Morötters hälsoeffekter ligger till stor del i det höga innehållet av antioxidanter och de är även rika på beta- och alfakaroten, som delvis omvandlas till A-vitamin. Betakaroten hjälper bl.a. huden att hantera sol och kan ge en mer hållbar solbränna. Laga, fota och lägg upp på Instagram och tagga @lifesverige!

Morotssmoothie-med-kardemumma.jpg

Morotssmoothie med kardemumma

Du behöver:

  • 0,5 banan
  • 1 apelsin
  • 1 dl fryst, tärnad mango
  • 1,5 dl växtbaserad mjölk
  • 1 cm ingefära
  • 1 msk PLOG Morotspulver
  • 0,5 krm kardemumma

Så här gör du:

  1. Mixa alla ingredienser och servera.
Utvalda produkterRekommenderade produkter från Lifebutiken

Morotskaksbollar.jpg

Morotskaksbollar

Du behöver:

  • 5 urkärnade dadlar
  • 1-2 tsk kokosolja
  • 0,5 dl riven kokos
  • 1 msk morotspulver
  • 0,5 tsk kardemumma
  • 1 stor morot
  • 1 dl mandelmjöl
  • 0,5 dl havregryn
  • 0,5 tsk kanel
  • 0,5 tsk vaniljpulver

 

Så här gör du:

  1. Grovhacka dadlar och morötter. Mixa dem tillsammans med övriga ingredienser till en fin smet.
  2. Forma till små bollar och ställ i kylskåpet minst en timme innan servering.
  3. Förvaras i kylen några dagar men ännu längre i frysen. Ta då fram dem tio minuter innan servering.

 

Morotsboost.jpg

Morotsboost

Du behöver:

  • 0,5 banan
  • 1 apelsin
  • 0,5 citron
  • 1 aprikos
  • 1 tsk PLOG Morotspulver
  • 1 krm gurkmeja
  • 3 cm ingefära

 

Så här gör du:

  1. Mixa alla ingredienser, servera.
  2. Toppa med hackade valnötter för extra mättnad.

 

Raw-morotskaka.jpg

Raw morotskaka

Du behöver:

Botten

  • 2 dl valnötter
  • 3 dl färska dadlar, urkärnade
  • 1 dl riven kokos
  • 3 medelstora morötter, rivna
  • 3 msk PLOG Morot
  • 0,5 tsk kardemumma
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk ingefära
  • 1 nypa flingsalt

 

Frosting

  • 2 dl växtbaserad färskost
  • 50 g växtbaserat smör
  • 2 msk flytande honung
  • 1 dl florsocker
  • 2 krm vaniljpulver
  • Finrivet skal av 1 apelsin

Garnering: Grovhackade pistaschnötter​

Så här gör du:

  1. Mixa valnötter och dadlar och blanda ned övriga ingredienser till botten.
  2. Tillsätt lite vatten om det behövs för att binda massan.
  3. Bred ut smeten i en springform med bakplåtspapper.
  4. Ställ i frysen medan du gör frostingen.
  5. Vispa ihop cream cheese och smör till en fluffig smet.
  6. Vänd sedan varsamt ned övriga ingredienser till frostingen.
  7. Ta ut kakan ur frysen och bred på frostingen.
  8. Garnera med pistaschnötter och pudra över morotspulver.
  9. Ställ i frysen minst 1 timma till och ta ut ca 10 min innan den ska serveras.

 

Vill du ha en dubbel morotskaka som på bilden gör du dubbel sats och fortsätter bygga på kakan efter att det första lagret botten och glasyr har stått i frysen en timme.

Golden-milk-med-morot.jpg

Golden milk med morot

Du behöver:

  • 4 dl havredryck
  • 0,5 dl vatten
  • 2 tsk PLOG Morot
  • 0,5 tsk kardemummakärnor
  • 0,5 tsk hel svartpeppar
  • 1 msk malen gurkmeja
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 msk riven ingefära
  • 1 tsk kokosolja
  • Honung

 

Så här gör du:

  1. Mortla kardemummakärnor och svartpeppar.
  2. Blanda med övriga ingredienser (utom havredrycken) i en kastrull och låt sjuda ett par minuter tills det tjocknat.
  3. Värm havredrycken och häll den över kryddblandningen under vispning.
  4. Söta med honung och servera.

 

Overnight-oats-med-morot-800x877.jpg

Overnight oats med morot

Du behöver:

  • 2 dl havregryn
  • 1 msk chiafrön
  • 2 dl nötmjölk
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1 tsk PLOG morotspulver
  • 1 nypa salt

 

Topping:

  • Osötat jordnötssmör
  • Skivad banan
  • Flytande honung
  • Kakaonibs

 

Så här gör du:

  1. Rör på kvällen ihop grundreceptet i en burk eller en skål och ställ i kylen under natten.
  2. Toppa med valfria tillbehör på morgonen.
  3. Servera eventuellt med nötmjölk.

 

Morotskaka.jpg