Hem

Mungbönsgryta

text: Medecine Garden

Livsmedel

Shoppa och läs mer om

En underbar indisk gryta med ekologiska ingredienser som passar utmärkt till lunch. Den innehåller precis allt det du behöver i näringsväg och är dessutom väldigt god. Du kommer känna dig mätt men samtidigt lätt i kroppen efter måltiden. Perfekt för storkok att frysa in och ha till lunchlådor!

Ingredienser

  • 500 g Mungbönor
  • 3 tsk Gurkmeja
  • 3 tsk spiskummin
  • 3 tsk koriander
  • 1 tsk kardemumma
  • 6 st vitlöksklyftor
  • Ca 6 cm Färsk ingefära
  • 4 msk Ghee
  • 2 msk Grönsaksbuljong
  • 1 tsk Örtsalt

Så här gör du!

  1. Lägg mungbönorna i blöt dagen innan (minst 12 h).
  2. Värm ghee i en djup stekpanna.
  3. Fräs spiskummin, koriander, gurkmeja och lite av vitlöken och den färska ingefäran.
  4. Koka mungbönorna i en stor kastrull, rikligt med vatten, ca 30-35 min
  5. Fräs kryddorna i ghee
  6. Häll över mungbönorna i stekpannan (när de splittrats) och späd med kokvattnet.
  7. Addera resten av vitlöken, ingefäran samt peppar.

OBS. Det är viktigt att mungbönorna splittrar sig för att de ska bli lättsmälta för magen och ej gasbildande. Justera mängden vatten beroende på om du vill ha en gryta eller en soppa. Viktigt att addera saltet när mungbönorna kokat färdigt, annars torkar bönorna ut.

Utvalda produkterRekommenderade produkter från Lifebutiken