Hem

Mättat fett

Livsmedel

Shoppa och läs mer om

Att överkonsumera feta mjölk- och köttprodukter är inte bra för kroppen. Men är mättat fett alltid dåligt?
Utvalda produkterRekommenderade produkter från Lifebutiken

Du har hört det förut: stek i olja i stället för smör, skippa bacon och ta det lugnt med grädden. Enligt Livsmedelsverket skulle de flesta av oss må bättre av att minska på det mättade fettet och i stället öka på det fler- och enkelomättade. Hjärtinfarkt och stroke hör till de vanligaste dödsorsakerna i Sverige och forskning visar att risken för hjärt-kärlsjukdom minskar om man följer dessa råd. Men att allt mättat fett är dåligt är en myt, enligt näringsfysiologen Anki Sundin.

Man kan inte dra alla fettsyror över en kam

Mättade fettsyror ökar mängden ”dåligt” kolesterol i blodet, vilket i sin tur anses kunna öka risken för hjärt-kärlsjukdom. Omättade fettsyror däremot sänker det ”dåliga” kolesterolet och kan på så sätt minska risken. Men Anki Sundin menar att vi behöver se mat som mer än källor till enstaka näringsämnen såsom mättade fettsyror, och att inte dra alla fettsyror över en kam.

– Nyckeln, som jag ser det, är att nyansera begreppet mättade fettsyror. Det är för grovt för att vara värdefullt när vi pratar hälsa och hälsosam mat, eftersom de olika fettsyrorna har så olika effekter i kroppen.

Ta kokosfett som exempel, som består av nittio procent mättat fett.
– Kokosfett innehåller mycket laurinsyra. Den här fettsyran är inte lika benägen att lagras i fettdepåer, utan förbränns relativt lätt i kroppen. Den har heller inte samma effekt på våra kärl som en del andra mättade fettsyror, säger Anki Sundin.

Vegetabilskt fett inte alltid bättre än animaliskt

Ännu värre, menar hon, är att generalisera kring att vegetabiliskt fett alltid är bättre än animaliskt.
– Fiskolja är ett utmärkt exempel på hälsosamt, animaliskt fett, medan palmolja, som ju är vegetabiliskt, har en fettsyraprofil som inte är den bästa, som det verkar. Alltså kan vi inte prata animaliskt- eller vegetabilisk fett heller - vi måste bli mer specifika, menar hon.

Oftast är de mest hälsosamma fler- och enkelomättade oljorna de som är mest känsliga för upphettning. För att få i sig fleromättade fetter med en bra balans mellan omega-3 och omega-6 är kallpressad raps- eller linfröolja att fördra framför de billiga hushållsoljorna. Olivolja är också ett bra alternativ.

Ät mättat fett med måtta

Men lite mättat fett i kosten behöver du inte oroa dig för. Det vi behöver tänka på, enligt Anki Sundin, är främst att justera mängden vi äter i förhållande till hur mycket vi rör på oss. Tränar du väldigt mycket och därför har en hög energiförbrukning, kan ett extra lager fett på mackan – i form av smör eller ost – var en enkel väg att nå upp till en tillräckligt hög energinivå.
– Ost till exempel är en fantastisk näringskälla. Den innehåller mycket protein, kalcium magnesium, säger hon. För den som tränar mycket kan den fetare osten vara ett bättre val än den magra.
– Det har också nyligen kommit studier som pekar på att det verkar som att de fettsyror som finns i ost i motsats till vad man tidigare trott faktiskt kan vara positiva för hjärt-kärlhälsan, trots att de till stor del är mättade.

Vi behöver se mer på helheten, menar hon.
– Mat är mat. Den ska mätta och ge glädje och vara ett medel för socialt samkväm – inte för oro. Så länge du äter med måtta är det mesta okej, säger Anki Sundin. 

Hur mycket fett är lagom?

Alla våra organ behöver fett, särskilt hjärnan och hjärt-kärlsystemet. Ett gram fett innehåller dock mer än dubbelt så mycket energi som ett gram kolhydrat eller protein. Det gör att det är lätt att få i sig mer energi än man gör av med om man äter mycket fett. Ungefär en tredjedel av den energi man får i sig bör komma från fett. Det motsvarar cirka 70–90 g/dag.

Källa: Livsmedelsverket