Shoppa och läs mer om
Så här gör du!
Gremolata är en italiensk blandning av hackad persilja, hackad vitlök, citronskal och olja. I detta recept har vi bytt olivoljan mot omega-3-rik linfröolja och adderat saltrostade valnötter till röran.
Gremolatan fungerar som ett gott tillbehör till de flesta kött- och fiskrätter. Särskilt till lax, som här panerats i omega-3-rika hampafrön.
Linfröolja är det livsmedel som utan konkurrens toppar listan på procentuellt högst innehåll av omega-3. 100 g linfröolja innehåller hela 52,3 g omega-3 – att jämföra med lax som innehåller 1,5–3,8 g.
Det kan låta lite i jämförelse, men fet fisk räknas ändå som den viktigaste källan till omega-3. Dels på grund av den större mängden du får i dig i en portion och dels för att fisk innehåller omega-3-fettsyrorna EPA och DHA.*
Valnötter innehåller 6,8 g omega-3 per 100 g.
Många får inte i sig de rekommenderade 2–3 portionerna fisk i veckan. Att äta fiskolja i kapslar är ett kompletterande sätt att få i sig de väldokumenterade fettsyrorna EPA och DHA. DHA bidrar till att bibehålla normal hjärnfunktion och normal synförmåga. EPA och DHA bidrar till hjärtats normala funktion.**
Kosttillskott ersätter inte en varierad kost. Det är viktigt med en balanserad kost och hälsosam livsstil.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------