Hem

Omega-3-bomb med lax

Livsmedel

Shoppa och läs mer om

30 minuter
2 portioner
Vet du vilka livsmedel som är mest rika på omega-3? Vi har samlat flera av dem i ett läckert laxrecept toppat med gremolata gjord på linfröolja och valnötter.

Ingredienser

  • 2 frysta laxfiléer
  • 1 ägg
  • ca 3 msk kokosmjöl
  • ca 4 msk hampafrön
  • salt och peppar

Så här gör du!

  1. Tina laxen.
  2. Lägg upp mjöl, ett knäckt ägg och hampafrön på varsin tallrik. Vänd laxfiléerna först i mjölet, sedan i ägg och sist i hampafrön.
  3. Salta och peppra laxen och lägg i en ugnsfast form. Ställ in i ugnen på 200 grader i 15–20 min.
Utvalda produkterRekommenderade produkter från Lifebutiken

Gremolata är en italiensk blandning av hackad persilja, hackad vitlök, citronskal och olja. I detta recept har vi bytt olivoljan mot omega-3-rik linfröolja och adderat saltrostade valnötter till röran.

Gremolatan fungerar som ett gott tillbehör till de flesta kött- och fiskrätter. Särskilt till lax, som här panerats i omega-3-rika hampafrön.

Linfröolja innehåller mest omega-3

Linfröolja är det livsmedel som utan konkurrens toppar listan på procentuellt högst innehåll av omega-3. 100 g linfröolja innehåller hela 52,3 g omega-3 – att jämföra med lax som innehåller 1,5–3,8 g.

Det kan låta lite i jämförelse, men fet fisk räknas ändå som den viktigaste källan till omega-3. Dels på grund av den större mängden du får i dig i en portion och dels för att fisk innehåller omega-3-fettsyrorna EPA och DHA.*

Valnötter innehåller 6,8 g omega-3 per 100 g.

 

Kosttillskott med omega-3

Många får inte i sig de rekommenderade 2–3 portionerna fisk i veckan. Att äta fiskolja i kapslar är ett kompletterande sätt att få i sig de väldokumenterade fettsyrorna EPA och DHA. DHA bidrar till att bibehålla normal hjärnfunktion och normal synförmåga. EPA och DHA bidrar till hjärtats normala funktion.**

Kosttillskott ersätter inte en varierad kost. Det är viktigt med en balanserad kost och hälsosam livsstil.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

* Fet fisk innehåller omega-3 i form av EPA och DHA medan vegetabiliskt omega-3 består av fettsyran ALA. ALA bidrar till att bibehålla normala kolesterolnivåer i blodet och den gynnsamma effekten uppnås vid ett dagligt intag av 2 g ALA. Inuti kroppen omvandlas en mindre del av ALA-fettsyrorna till DHA och EPA, men för att få de gynnsamma effekterna av DHA och EPA är det mer effektivt att konsumera omega-3 direkt från marina källor.

** Den gynnsamma effekten för hjärna och syn uppnås vid ett dagligt intag av 250 mg DHA. Den gynsamma effekten för hjärta uppnås vid ett dagligt intag av 250 mg EPA och DHA. Det är viktigt med en varierad och balanserad kost och en hälsosam livsstil.