Hem

Mingla in julen

text: Camilla Thörnqvist

Livsmedel

Shoppa och läs mer om

Få saker piggar upp i vintermörkret som att mingla in julen. Duka upp en brunch med bland annat linsknäcke, grönkålsdukkah och kanelrostat bovete. Avsluta med guldig äppelgröt och kokosdoftande fruktsallad!

Fruktsallad-jul.jpg

Julens fruktsallad

Exotiskt så det förslår (4 portioner).

Ingredienser

  • 2 färska fikon
  • 2 apelsiner
  • finrivet skal av 1 lime
  • 1 msk färskpressad limejuice
  • 1 msk hackad färsk mynta
  • 2 dl välkyld kokosgrädde (den fasta delen)
  • 2 msk granatäppelkärnor
  • honung eller agavesirap att ringla över

Gör så här

  1. Skär fikonen i klyftor.
  2. Skala apelsinerna med kniv så att de vita hinnorna runt om försvinner.
  3. Skär i skivor och blanda med limeskal, limejuice och mynta.
  4. Vispa kokosgrädden fluffig med elvisp.
  5. Lägg upp fikon och apelsin på ett fat.
  6. Strö över granatäppelkärnor.
  7. Ringla över lite honung eller agavesirap.
  8. Servera med kokosgrädden.
Utvalda produkterRekommenderade produkter från Lifebutiken

Kom i stämning till jul med julrecept

Rött-linsknäcke-jul.jpg

Rött linsknäcke

Röda linser och chiafrön ger ett knaprigt knäcke med extra näring (1 plåt).

Ingredienser

  • ¾ dl torkade röda linser
  • 1 dl pumpakärnor
  • ½ dl Life chiafrön
  • ½ dl Saltå Kvarn hela linfrön
  • 1 ½ msk fiberhusk
  • ¾ tsk salt
  • 1 msk olivolja
  • 2 dl kokande vatten

 

Gör så här
Dagen innan:

  • Skölj och blötlägg linserna över natten, eller minst 12 timmar.

Samma dag:

  1. Sätt ugnen på 175°C. Häll av, skölj och låt linserna rinna av.
  2. Blanda med alla torra ingredienser.
  3. Tillsätt olja och vatten.
  4. Rör till en smidig deg.
  5. Kavla ut degen till en tunn platta mellan två bakplåtspapper.
  6. Lyft över till en plåt.
  7. Dra av det översta bakplåtspappret.
  8. Ställ in i nedre delen av ugnen ca 30 minuter.
  9. Ta ut och vänd knäcket.
  10. Fortsätt grädda tills knäcket är knaprigt, 5–10 minuter. Låt svalna på galler.
  11. Bryt knäcket i bitar.

 

Grönkålsdukkha-jul.jpg

Grönkålsdukkah

Julig smaksättare att strö över mackor, äggröra eller sallader (1 sats).

Ingredienser

  • 1 paket färsk grönkål
  • 1 msk olivolja
  • 1 krm salt

Gör så här 

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Riv/bryt 100 g hel grönkål i mindre bitar.
  3. Massera med olivolja och salt.
  4. Sprid ut grönkålen på en plåt med bakplåtspapper.
  5. Ställ in i mitten av ugnen tills grönkålen börjar få färg och bli krispig, 5–10 minuter.
  6. Ta ut, låt svalna och finhacka kålen.
  7. Blanda med 2 msk rostade sesamfrön och ½ dl rostade, finhackade hasselnötter.

 

TIPS! Servera linsknäcket med färskost, picklade rädisor, avokado och grönkålsdukkah.

     

    Äppelgröt-jul.jpg

    Äppelgröt

    Äpple, päron, morot eller zucchini – riv i det du har hemma (2 portioner).

    Ingredienser

    • 2 dl havregryn
    • 2 ½ dl havredryck
    • 2 ½ dl vatten
    • 1 grovrivet rött äpple
    • 1 krm salt 


    Gör så här 

    1. Blanda ihop ingredienserna med i en kastrull.
    2. Låt småkoka ca 3 minuter. Rör då och då. 
    3. Servera gröten med skivat äpple, russin samt gärna kanelrostat bovete och gulddryck.

     

    TIPS! Recept på hälsosamma juldrycker hittar du här.