Hem

Ingefära

Livsmedel

Shoppa och läs mer om

Ingefära är älskad av hela världen. Lär dig mer om den smakrika roten och hur du på enkla sätt kan addera mer ingefära till din vardagliga kost.
Utvalda produkterIngefära är hur nyttigt som helst!

Ingefärans ursprung

Ingefära är en ört med ett långt förflutet, vars rot gett smak och hetta till asiatisk mat i tusentals år. 

Ingefärsplantan blir ungefär 1,5 meter hög och tillhör samma växtfamilj som gurkmeja, galangal och kardemumma. Från början växte ingefära vilt i södra Kina, sedan har den spridit sig till olika delar av världen för att idag odlas mycket i Indien, Jamaica, Indonesien och Australien. Numera växer ingefära knappt vilt någonstans.

Färsk eller malen?

Mald ingefära säljs som krydda. Färsk ingefära bör skalas och rivas före användning. I de flesta recept kan 2-3 kryddmått mald ingefära ersätta en matsked färskriven ingefära, men oftast är det bäst att smaka sig fram.

Att använda ingefära är ett enkelt sätt att smaksätta mat, utan att behöva tillsätta onödigt salt till rätten. Eftersom ingefära ofta konsumeras i små mängder adderas ingen betydande mängd kalorier, kolhydrater, protein eller fiber.

Så förvarar du ingefära

När du köper färsk ingefära, välj en hård med lent skal och tydlig doft. För bästa förvaring lägg den i en burk med lock eller lufttät plastpåse i kylen. Den torkar snabbt ut annars. Det går även att frysa ingefära i upp till 6 månader.

Skala och riv rätt

Ingefärans skal behöver inte alltid avlägsnas med en skalare, utan kan även enkelt skrapas av med hjälp av en sked.

Färsk ingefära är trådig, skiva den därför tvärs över trådarna om den ska användas i bitar, om du vill undvika att de fastnar i tänderna. Det går även utmärkt att riva den på rivjärn, vinkla den då tvärs emot trådarnas riktning.

TEXT: TERESE ALVÉN

Mer ingefära i vardagen

Tips för hur du kan addera mer ingefära till din kost.

• Riv ner en bit ingefära i din smoothie eller pressa ner en bit i din juice.

• Gör ditt eget ingefärste genom att hälla hett vatten över riven eller smått skurna bitar ingefära. Addera citron och sötning efter smak.

• Riv lite ingefära som topping på din fruktsallad.

• Riv ner en bit färsk eller malen ingefära i din salladsdressing.

• Riv ner en bit färsk ingefära i din sylt eller marmelad.

• Fisk och ingefära är en bra kombination. Använd torkad ingefära för att enkelt krydda till fiskrätter.

• Alla slags wokade rätter smakar ofta bra att kryddas med färsk eller torkad ingefära.