Hälsoguiden
Marina Miracle

Probiotika i hudvård är fantastiskt!

Marina Miracle har använt levande probiotika sedan 2015 då Sweet & Creamy Oil Cleanser lanserades och idag finns levande probiotika i flera av produkterna. Probiotika är ett samlingsnamn på olika stammar av goda bakterier som förekommer naturligt på huden. Kanske har du hört talas om hälsofördelarna med att äta livsmedel som innehåller probiotika? Många har provat kefir, yoghurt och även probiotiska kosttillskott. Probiotika är alltså en mängd mikroorganismer som lever i och på ytan av vår kropp. Varje människa har sin unika kombination av dessa organismer – också kallat vårt mikrobiom.

Vi har mer än 10 000 olika typer av bakterier som lever i och på oss. De har en oerhört viktig betydelse för vår hälsa och för hur vår hud mår. Probiotika och andra mikroorganismer spelar en helt avgörande roll för vår överlevnad.

På hudens översta lager florerar en mängd mikroorganismer. Dessa bakterier och balansen mellan dom har stor påverkan på både hudens utseende och dess tillstånd.


Att ha en god balans i mikrofloran på huden är väldigt viktigt. Vi kan kalla de goda bakterierna ”egna bakterier”, de lever på vår hud. De dåliga bakterierna kallar vi för ”främmande bakterier” och dessa kan dyka upp av olika orsaker. När de goda bakterierna inte klarar av att bekämpa de dåliga bakterierna hamnar hudens mikrobiom i obalans. Det är denna obalans som många forskare menar är det som orsakar hudproblem som akne, eksem etc. Det är anledningen till att probiotika i hudvård ger så fina resultat för man tillför just goda bakterier till hudens mikrobiom och när de goda bakterierna får övertaget och balansen upprättas så blir hudens tillstånd bra igen. För att kunna ha levande probiotika i hudvård krävs en mycket avancerad formula eftersom bakterierna är mycket sköra och lätt kan dö och bli overksamma vid fel behandling. 


Marina Miracle har, i samarbete med en av Nordens främste experter på probiotika, som forskat och odlat probiotika sedan 30 år tillbaka, utvecklat en egen probiotika för att till hundra procent synkronisera med de olika ansiktsprodukterna i sortimentet och dess funktioner. Probiotikan tas fram från fermenterade tomatplantor, broccoli, grönt, te, alfaalfagroddar, hallon, acaibär, havre, brännässlor, amaranthfrön mm. Marina Miracle är ett av få märken där probiotikan är levande även när du använder produkten.