Hälsoguiden
Matcha cheesecake

Matcha cheesecake

fräsch cheesecake med det härliga gröna pulver- matcha.

Läs mer

Ingredienser

BOTTEN:
100 g smör
ca 14 digestivekex (200 g)
2 msk strösocker
1 msk vaniljsocker



FYLLNING:
900 g rumsvarm färskost
2,75 dl strösocker
1,5 msk vaniljsocker
0,5 dl vetemjöl
1,5 msk matchapulver
2 dl rumsvarm gräddfil
0,5 dl rumsvarm vispgrädde
3 rumsvarma ägg
2 rumsvarma äggulor


VIT CHOKLADCHANTILLY:
150 g vit choklad
2,5 dl vispgrädde


DEKORATION: matchapulver att pudra över, färska hallon eller andra bär, citronmelissblad



Så här gör du!

BOTTEN:
1.  Sätt ugnen på 200 grader, varmluftsfunktion. Smöra en springform, cirka 24 cm i diameter, mjöla kanterna lite lätt och täck bottnen med bakplåtspapper.
2.  Smält smöret i en kastrull. Kör kexen till fina smulor i en matberedare. Tillsätt socker och vaniljsocker och mixa ihop. Blanda ner smöret noga.
3.  Bred ut blandningen jämnt på botten av formen. Platta till ytan lite lätt med baksidan av en matsked och grädda mitt i ugnen i 8–10 minuter. Ta ut och låt svalna helt.



FYLLNING:
1.  Sätt ugnen på 200 grader, varmluftsfunktion. Vispa färskost, socker, vaniljsocker, vetemjöl och matchapulver fluffigt i en bunke, i 3–4 minuter. Vänd ner gräddfilen och grädden och därefter ett ägg i taget samt äggulorna.
2.  Blanda noga och häll sedan ner smeten i formen.
3.  Grädda cheesecaken mitt i ugnen i cirka 8 minuter. Sänk värmen till 120 grader (öppna inte ugnsluckan) och grädda i cirka 45 minuter till. Stäng av ugnen och låt cheesecaken stå i eftervärmen i ytterligare 50 minuter.
4.  Låt cheesecaken svalna och sedan stå i kylen i minst 6 timmar, gärna över natten.



VIT CHOKLAD-CHANTILLY:
1.  Hacka chokladen i bitar och lägg den i en liten bunke. Koka upp grädden och häll den över chokladen.
2.  Låt chokladen smälta och rör sedan ihop till en fin och jämn kräm. Täck bunken med plastfolie och låt stå i kylen över natten, eller i minst 8 timmar.
3.  Vispa chokladkrämen till fast konsistens och spritsa ut den i önskat mönster på toppen. Pudra över matchapulver och dekorera med färska bär och blad av citronmeliss.


RECEPT: ROY FARES, BOKEN ”SWEET SPOTS OF NY”