Fri frakt vid köp över 299kr
Prata hälsa med oss
Nordens ledande hälsokedja
6 tips för bättre magbalans

6 tips för bättre magbalans

En bra magkänsla är avgörande för att vi ska må bra. Så här i förkylningstider kan det vara bra att påminna sig om att runt 80% av immunsystemet sitter i tarmen! Här är 6 råd för en lugn och balanserad mage.

1. Ät på regelbundna tider

Magen har sin egen mat- och sovklocka med hormoner och nervsignaler som ställer in sig på hur du brukar äta, sova och röra på dig. Det är därför viktigt att inte överraska magen med ovanligt stora måltider på ovanliga tider. Försök att inte rucka på måltiderna med mer än 30 minuter. Det gör att kroppen lär sig vad den har att vänta.


2. Ät långsamt

För att hjälpa matsmältningen och magens arbete på traven kan det vara bra att ta god tid på dig vid måltider, äta i lugn och ro och gärna sitta ner en stund och slappna av efter maten. Det finns också många tillskott med enzymer som kan stötta matsmältningen och minska besvär som uppsvälld mage.


3. Ät rätt sorts fibrer

De hälsosammaste folkslagen i världen har ett fiberintag som är mellan 5 – 10 gånger så stort som vi i västvärlden har. Så vad gör de? Äter de kruskakli och barkbröd dagarna i ända? Nej, faktum är att det mesta av de fibrer de får i sig är mjuka fibrer från rotfrukter, bär, nötter och frukter. Du behöver alltså inte stirra dig blind på fullkornsreklamen utan kan hellre öka ditt intag av mjuka, vattenlösliga fibrer från frukt och grönt.


4. Undvik de värsta bovarna

Du ramlar kanske inte av stolen av att höra att socker är något du ska undvika. Men prova gärna att under en månad byta ut de sockerrika livsmedel du äter i dag mot färsk frukt och bär. Då har du tagit ett stort steg i rätt riktning. Du behöver inte utesluta allt dåligt ur kosten men missa inte de mest uppenbara bovarna: socker, vitt mjöl och processat kött såsom korv och chark.


5. Drick vatten

Det kan låta som ett simpelt tips att ge, men faktum är att det är ett av de mest effektiva. Försök att varje dag få i dig minst 1,5 liter rent kranvatten. Vid en obalanserad mage är det ett knep som nästan alltid fungerar.


6. Stötta tarmfloran

En välbalanserad tarmflora är viktigt för vårt immunsystem och allmänna hälsa. Ett tillskott med mjölksyrabakterier bidrar till en bättre miljö i tarmsystemet.


Fler goda råd i din butik

Life har ett brett sortiment av produkter för mage och tarm. Besök oss i din Lifebutik och få personliga tips av våra hälsorådgivare. Vi hjälper dig hitta en bra balans inom kost, motion, stress och sömn.