Kosttilsskott-rogivande-meditation-1000x524.jpg

Stress

Stress är kroppens överlevnadsknep och egentligen något positivt. Men i dagens samhälle låter vi stressen okontrollerat skapa ohälsa, helt i onödan. Genom att lära oss att fokusera på en sak i taget kan vi må bättre och leva mer realistiskt, i det som är här och nu.

Idag är det många som känner stress över det så kallade livspusslet, att vi jagar tid för att hinna med det vi ska (kanske orealistiskt mycket). Och vi har även den så kallade skärmstressen som handlar om att vi översköljs av stimuli vi egentligen inte kan hantera.

Kan stress vara något positivt?

I grund och botten är stress något positivt för oss människor. Utan stress hade vi inte överlevt. Om stressreaktionen varit negativ för oss hade den selekterats bort genom evolutionen, förklarar Kristoffer Ekman, adjunkt i kognitiv neurovetenskap vid högskolan i Skövde. Det som är positivt med stressreaktionen är att den får oss att uppmärksamma och agera på eventuella faror, vilket skyddar oss från dessa, menar han.

Det som anses vara negativt med stress är när den kortvariga stressreaktionen övergår till att i stället vara långvarig, eller när den kortvariga stressreaktionen leder till uppgivenhet eller utmattning.