Hem

Sömnproblem? Bli kvitt dem!

Hälsa

Shoppa och läs mer om

Har du svårt att somna? Eller vaknar du mitt i natten och kan inte somna om? Sömnproblem påverkar såväl din hälsa som din livskvalitet. Den goda nyheten är att det finns lyckosamma behandlingar och du kan även påverka sömnen genom att ändra dina kvällsvanor.
Utvalda produkterRekommenderade produkter från Lifebutiken

Vi människor sover en tredjedel av våra liv. Forskning visar att en vuxens sömnbehov varierar mellan 6-9 timmar per dygn, men somliga menar att man kan vänja kroppen vid så lite som 4-5 timmar per natt. Barn och tonåringar behöver mest sömn, eftersom såväl hjärna som kropp växer, det är under sömnen som kroppen läker skador och återhämtar sig. Även skolbarn i åldern 9-12 år behöver så mycket som 10 timmar sömn per natt.

Sömnproblemen ökar

Studier visar emellertid att nästan varannan person har sömnproblem idag – något som påverkar såväl hälsa som livskvalitet. Sömnproblemen har fördubblats de senaste 30 åren – hos både kvinnor och män. Störst är ökningen hos unga kvinnor mellan 16-24 år, där andelen med allvarligare sömnproblem har tredubblats – från åtta procent till 26 procent. Studier visar också att hela 30 procent av svenska ungdomar sover dåligt och de visar dessutom sämre resultat i skolan. Drygt var tionde vuxen svensk sover så dåligt att det blir ett problem även på dagtid. Den i särklass vanligaste behandlingen är läkemedel – som kan orsaka tillvänjning, beroende och biverkningar av olika slag. Men det finns andra effektiva metoder att ta till för att få bukt med sömnproblemen.

Negativa effekter av sömnbrist

Sömnbristen har många negativa effekter på din hälsa. En ny svensk studie (publicerad i tidskriften Brain, Behaviour and Immunity) visar att så mycket som en enda natts dålig sömn direkt försämrar ditt immunförsvar. I en annan studie om stress, sömn och återhämtning med 1000 svenskar i åldern 20 till 65, ledd av Torbjörn Åkerstedt, sömnexpert och professor vid Stressforskningsinstitutet, Stockholms universitet, framkom att var femte person anser att deras sömnproblem påverkar deras produktionskapacitet på arbetsplatsen. Sömnbrist har också, enligt en amerikansk studie som nyligen publicerades i tidskriften Sleep, en negativ påverkan på kroppens biologiska åldrande. Barn som sover för lite eller dåligt är oftare nedstämda, irriterade, nervösa och oftare på dåligt humör än andra. De somatiska symtomen kan vara huvudvärk, ryggvärk, yrsel och ont i magen. Sömnbrist gör också att barnen kan få det svårare att koncentrera sig i skolan och presterar sämre. Långvarig sömnbrist kan påverka metabolismen negativt.

Därför ska du sova

Vinsterna med en god natts sömn är många. Om du får tillräckligt med sömn minskar risken för vissa sjukdomar, minskad risk för övervikt och stress. Dessutom får du mer energi, bättre prestationsförmåga, förbättrad inlärningsförmåga och ett bättre minne. En ny brittisk studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Coretex, visar att sju timmar är minimum för att hjärnan ska klara av att återkalla information från långtidsminnet. För lite sömn kan få dig att minnas sämre under stress.

Behandling av sömnproblemen

Den goda nyheten är att såväl kognitiv terapi (KT), som kognitiv beteende terapi (KBT) ger goda resultat vid behandling mot sömnproblem. KT handlar om samarbete, att patienten ska känna efter och förutsättningslöst testa nya beteenden. Forskare i Australien har sammanställt totalt 20 studier på KBT och sömnproblem, resultatet visar entydigt att KBT, som går ut på att bryta tankemönster och ändra beteenden, fick deltagarna att somna nästan 20 minuter snabbare än vanligt. Den vakna tiden under natten minskade med en halvtimme och andelen tid i sängen som deltagarna faktiskt sov ökade med tio procent. Förbättringen var långvarig och behandlingen hade inga negativa biverkningar, enligt en rapport i tidskriften Annals of Internal Medicine.

TEXT: SOFIA ZETTERMAN