Shoppa och läs mer om
De flesta håller med om att man kan äta sig sjuk – men att påstå att man kan äta sig frisk är mer provocerande. Ändå är det precis det Mia Vikander har gjort. Efter 10 års magbesvär och diagnosen Crohns, en kronisk och smärtsam inflammatorisk tarmsjukdom, läkte hennes inflammerade tarm när hon lade om kosten till paleo, den så kallade stenålderskosten.
Mia är knappast ensam om sina hälsoproblem. Sju av tio svenskar har återkommande magproblem och uppåt en miljon svenskar tros lida av en autoimmun sjukdom som Crohns, celiaki, ulcerös kolit, reumatism, Hashimotos, psoriasis, MS, eller IBS. För Mias del började hälsoproblemen redan i tonåren med matallergier och magproblemen förvärrades med åren.
– Jag hade klassiska IBS-problem: uppsvullen, gasig mage och magsmärtor som kom och gick. I efterhand ser jag att det var skov som blev allt mer intensiva.Gång på gång sökte hon vård, och gång på gång skickades hon hem med smärtstillande läkemedel och ett ”Kom tillbaka om det blir värre”. Det blev värre. För två år sedan åkte Mia in akut med kraftiga magsmärtor.
Då var jag i så pass dåligt skick att jag bara grät och höll på att svimma när de tryckte på magen. För varje steg jag tog ilade det genom hela kroppen av smärta. Efter nya ultraljud, blodprover, koloskopi, gastroskopi, avföringsprov och kontraströntgen kom ”domen”: Crohns sjukdom. Mias kalprotektin, en klassisk inflammationsmarkör vid IBD-sjukdomar, låg på över 1000. Normalvärdet är under 50. Olika kortisonbehandlingar och immunhämmare sattes in men Mia fick bara biverkningar, ingen lindring. – Fötterna svullnade, jag kunde inte skriva för händerna skakade och jag var speedad dygnet runt. Men läkaren sa bara ”Lev så vanligt som möjligt, ät så vanligt som möjligt” – utan att ens veta hur jag levde eller åt. Mia vägrade köpa att det inte fanns något hon kunde göra själv för att bli bättre. – Jag tänkte att om jag har problem med magen är det ju självklart att kosten påverkar! Jag var 36 år, mitt i karriären, och hade två små barn – jag tänkte inte äta medicin resten av livet.
Mia krävde en dietist och hon läste allt hon kom över om kost och maghälsa. Hon uteslöt mjölkprodukter, gluten och socker, men smärtorna återkom i skov. – När attackerna var som värst fick jag hänga över skrivbordet och försöka andas genom smärtan. Men jag vägrade låta sjukdomen ta över och definiera mig och jag fortsatte jobba. Det var då Mia hittade Paleotekets podcast om det Autoimmuna Protokollet (AIP) – ett sätt att kartlägga tarmens mående genom att utesluta tarmretande livsmedel, för att sedan återintroducera dem ett och ett för att se vad magen klarar av. En omvälvande och tuff kostförändring.
– Jag ville testa och frågade min man Niclas om han var med på det. Han svarade ”vad har vi att förlora?”. Första januari 2018 började Mia följa AIP och strök förutom ”allt vitt” även potatisväxter, ägg, nötter, frön, baljväxter, växtoljor, kaffe, alkohol, E-ämnen, tillsatser, flertalet frukter och sötningsmedel. Familjen hakade på, men lade till kolhydrater som ris och potatis. – Det var ju inte konstigare än att vi åt riktig lagad mat, och mer kött, säger Mia.
Efter ett par veckor kände både Mia och Niclas att de fick mer energi och Mia mådde bättre, så de fortsatte lite till. Efter 2,5 månader på stenhård AIP hade Mias inflammationsvärde gått ner från över 1 000 till under 20 – då först vaknade hennes läkares intresse för hennes nya kost. Det var också då Mia hade det som kom att bli hennes allra sista skov av sjukdomen.
– Då var både Niclas och jag trötta på att steka allt i kokosolja, så jag valde att börja med återintroduktionen av födoämnen, säger Mia och skrattar. Sedan mars 2018 har hon inte haft ett enda symptom av Crohns. Från AIP gick hon försiktigt över till att äta stenålderskosten paleo och efter 10 månader slutade Mia, i samförstånd med sin läkare, helt med sina mediciner.
– Kosten läkte mig. Men det handlar inte om en tillfällig diet, det är en livsstil. Och att undvika stress, röra på sig och få tillräckligt med sömn är lika viktigt som kosten för att må bra. Som komplement till kosten äter Mia D-vitamin, omega-3, B-vitaminkomplex och magnesium. I perioder tar hon även zink.
Ät inget livsmedel med fler än fem ingredienser i innehållsförteckningen. Ju fler ingredienser desto fler onyttigheter, och desto mindre näring.