Hem

Viktminskning i sista minuten

Hälsa

Shoppa och läs mer om

Ibland vill man att det ska gå fort. Kanske är det bröllopsklänningen som fortfarande stramar lite, eller är det bara insikten om att strandsäsongen snart är här? Det klassiska receptet för att snabbt gå ner i vikt kan vi vid det här laget; ät mindre kalorier än vad du gör av med. Träna, och du förbränner fler. Svårare än så är det inte.
Utvalda produkterRekommenderade produkter från Lifebutiken

Näringsintag och färre kalorier

Vad som däremot kan vara svårt är att äta mindre, men samtidigt få i sig tillräckligt mycket näring. Att ta bort en stor del av sitt kaloriintag, men också vara säker på att man bevarar sitt näringsintag. 

Erica Palmcrantz Aziz är en känd expert på raw food och har gett ut flera receptböcker. Hennes bok ”Kickstarta med superfoods” (Masolit Förlag, 2015) presenterar ett program som kan få dig att tappa snabbt i vikt, men utan att tumma på att maten ska vara lika bra som när hon lagar raw food. Det saknas ett näringstänk i de flesta gå-ner-i-vikt-fort-metoderna, menar hon.
– Fokus är på antal kalorier och överhuvudtaget inte på näring. Varför inte använda vad naturen har att erbjuda? frågar Erica sig i inledningen till sin bok.

Mage-Life-2-800x600.jpg

Kickstarta på rätt sätt

Hennes metod bygger på en raw food lågkalori-diet, där grönsaker är basen och allt från frön och örter, till malda bär och alger fungerar som topping. Att under sin kickstartsperiod lära sig att använda denna typ av livsmedel bådar gott för att också hålla vikten framöver. För som så många erfarit kan en snabb viktnedgång ofta leda till en lika snabb, och ofta större viktuppgång. Erica betonar vikten av att behålla de goda vanorna också i vardagen som följer efteråt:
– Det känns som att vi blundar för ett växande problem och glömmer att det är hur vi lever i vardagen som ger konsekvenser i våra kroppar, och att kilona som suttit där i flera år inte bara försvinner över en natt.

Livstilsförändring

21 dagar brukar nämnas som ett ungefärligt mått för hur lång tid det tar för kroppen att vänja sig vid en ny vana. Ger du inte en livsstilsförändring åtminstone den tiden så kan man fråga sig om det ens är lönt att börja. Dock är en kickstart extra bra, menar Erica, eftersom det sedan blir lättare att falla in i den livsstil du vill ha. När du väl upplevt den lätta och glada känslan som kickstarten ger så har du lättare att hitta tillbaka till den sen. Kroppen kommer av sig själv vilja ha renare och bättre mat, säger Erica.