Hem

Återställ balansen i kroppen

Hälsa

Shoppa och läs mer om

Efter en härlig sommarsemester där kaloririka grillkvällar och avkoppling i hängmattan har prioriterats framför träning och goda vanor är det dags att trycka på nollställningsknappen och återställa balansen. Så här gör du!
Utvalda produkterRekommenderade produkter från Lifebutiken

Det är lätt att unna sig för mycket av det goda på semstern. Lite för mycket god mat, lite för mycket gott vin, lite för mycket gott till kaffet. Lika lätt är det att unna sig för lite av det riktigt goda – sömn, motion och näringsrik mat. Efter sommarsemestern är vi många som känner ett behov av att att återställa balansen – inte bara i kroppen, utan i tillvaron i stort. En nystart och ett renare liv behöver inte vara komplicerat. Här är tips på några enkla nya vanor – för både in- och utsida.

Starta dagen rätt

Även om du känner dig trött och sliten, försök undvika för stora mängder kaffe. Prova istället att börja dagen med att dricka varmt vatten med färskpressad citron i. Pressa en halv citron i en kopp, häll på hälften kallt vatten, hälften varmt vatten.

Drick gröna juicer

Unna dig uppfriskande drycker med grönsaker som bas. Undvik mejeriprodukter och för mycket söta frukter. Här hittar du många gröna juicer. En god favorit är denna:

Grön juice med maca

2 dl mandelmjölk
2 dl kokos vatten
0,5 avokado
0,5 dl fryst banan
1 stor näve spenat
1 tsk macapulver
1 msk hampafrön till garnering

Mixa allt med mixerstav eller i mixer. Toppa med lite hampafrön!

Torrborsta kroppen

Väck huden till liv och få igång cirkulationen genom att borsta huden med en kroppsborste innan du kliver in i duschen. Har du ingen torrborste fungerar en saltskrubb också fint. Du har säkert redan ingredienserna hemma, se vårt recept på kakaoskrubb i högerkolumnen.

Börja meditera

Ta inte bara hand om kroppen – utan också själen. Enligt kundalinyogatraditionen ska endast 11 minuters meditation varje dag hjälpa dig komma i kontakt med dina tankar och din kropp. Tänk på att kroppslig rening och fysisk rening går hand i hand. Försök rensa ditt huvud från jobbiga tankar och hitta ditt inre lugn.

Gör en digital rening

Visa dig själv kärlek genom att bädda för en ordentlig avkoppling – lägg till en digital rening. Vi har aldrig tidigare varit så uppkopplade och nåbara som nu, det är något som bidrar till den ökade stressen många upplever. Forskning visar att skärmtid påverkar kroppens produktion av melatonin, hormonet som gör att du känner dig trött. Det kan därför bli svårare att somna in och även påverka sömnens kvalitet om du tillbringar mycket kvällstid framför mobil, dator eller padda.

Ta det några steg till…

Är du redo för något mer än citronvatten och gröna juicer, löp linan ut. Testa att leva utan kött, gluten, mjölkprodukter, socker, alkohol och kaffe under en tidsbestämd period.

Testa en reningshelg!

 • Välj en helg när du inte har något annat inbokat, det är viktigt att du har tid för dig själv.
 • Sov mycket under denna helg, ta gärna varma bad eller basta. Glöm inte skrubba dig!
 • Ägna mycket tid åt maten, låt den stå i fokus.
 • Börja redan på torsdagen om möjligt. Då får du fyra dagar och den extra dagen gör mycket.
 •  

Ät och drick så här:

 • Välj ekologiskt och kravodlat.
 • Börja dagen med ett glas citronvatten: varmt vatten med pressad citron och lite ingefära.
 • Ät du frukost, mellanmål, lunch och middag som vanligt. Men måltiderna består bara av mängder med grönsaker och frukt (helst ekologiskt), och inget protein.
 • Drick mycket vatten, vitt, grönt eller rött te.

 

Kakaoskrubb

 • 2 dl kokosblomssocker
 • 1,5 dl kokosolja
 • 0,5 dl rå kakao

Blanda alla ingredienser väl i en skål med hjälp av händerna eller en träslev. Applicera generöst med skrubb på huden och massera in skrubben i några minuter. Tänk på att stå på en handduk eller annan yta som du inte kan halka på. Hoppa i duschen och skölj av.

Tips! Du kan även massera lite på läpparna, för att få bukt med fnasiga läppar. Du behöver inte skölja av, utan bara torka av överflödet med en bomullstuss.