Hem

Sofia Antonsson

Hälsa

Shoppa och läs mer om

Hallå där Sofia Antonsson, legitimerad dietist och IBS-expert, som precis har fått tillbaka resultatet från ditt Life Nutritest.
Utvalda produkterRekommenderade produkter från Lifebutiken

Hur kändes det att ta emot det?
– Superintressant tycker jag som är en riktig nörd när det gäller analyser och tester! Jag är imponerad över hur sjyst presenterat och lättförståeligt det var.

Vad fick du reda på om dig själv och dina gener?
– Dels fick jag svart på vitt veta sådant jag redan anade. Som att jag har bra genetisk respons på koffein, alkohol och nikotin. Jag är ganska opåverkad av koffein, jag har inte svårt att somna om jag dricker kaffe sent på kvällen. Mina gener visade också på bra kontroll över sötsug, hunger och mättnadskänslor. Samt att min kropp ger bättre respons på att köra explosiv träning än långdistans, och det känner jag ju helt klart.

Fick du veta något helt oväntat?
– Ja, till exempel så fick jag reda på att jag har en högre exponering av oxidativ stress än genomsnittet. Det handlar alltså om kroppens förmåga att neutralisera skadliga fria radikaler. Det hade jag ju aldrig kunnat ana själv. Då gav boken mig konkreta råd kring hur jag kan motverka det genom kosten. Jag har också ett lägre upptag på vissa B-vitaminer jämfört med genomsnittet, något att tänka extra på.

Du är expert på IBS. Gav testet kunskap för den som har problem med magen?
– Ja, dels får du reda på om du är laktosintolerant eller inte. Sedan kan den underlätta för att göra upp kostplaner. Hur din kropp reagerar på sött, olika sorters fetter och din kolhydratomsättning. Om det är någon som svarar dåligt på mättade fetter så skulle jag inte lägga personen på en låg kolhydratkost. Om du har sämre gener för hunger och mättnad är det viktigt att lägga fler regelbundna måltider.
– Men man behöver ju inte följa alla resultat och råd i boken bokstavligt. Att jag har en bättre respons på sött är ju ingen ursäkt att käka godis! DNA-analyser är bra verktyg för vägledning – men sen är det upp till dig att tolka resultaten och göra de kost- och livsstilsförändringar som passar just dig.