Hem

Vårda din sommarhy

text: Sofia Zetterman

Skönhet

Shoppa och läs mer om

Sommartid är vår hy extra utsatt för den skadliga solen och behöver mycket fukt och skydd. – Var snäll mot huden och förbered den inför solsäsongen – både inifrån och ut, tipsar hudvårdsterapeuten Charlotte Müllo på Life.
Utvalda produkterRekommenderade produkter från Lifebutiken

Hudvård ska inte bara vara naturlig – det ska vara enkelt också. Trenden har gått mot en tidseffektiv minimalistisk hudvårdsrutin, med endast rengöring, ansiktsvatten och multikräm. Produkter som har en kombination av rengöring och ansiktsvatten, eller kombinerade dag- och nattkrämer är populära. – Då är det viktigt att stötta extra med kosttillskott som stärker och fuktar även inifrån. Får jag bara välja ett tillskott för huden i sommar är det Solbrun, som innehåller en mix av hudvitaminer och mineraler som ger glow och en fin färg som sitter länge, säger Lifemedarbetaren Charlotte Müllo.

Vårda-din-sommarhy-3.jpg

5 steg till fin hy

1. Rengör

Använd ansiktsrengöring som tar bort fetter, smuts och make up morgon och kväll. Rengöringslotion passar normal till torr hy, djupgående
gelprodukter passar oren hy. Följ upp med ansiktsvatten som återställer phvärdet.

2. Återfukta

För färre produkter välj en kombinerad dag- och nattkräm, med mycket fukt och olja i. För en grundlig rutin använd även serum som går djupare och aktivt jobbar mot antiage och orenheter. Ögonkräm som skyddar vår tunnaste hud är viktig. Den lugnar, ger fukt och dämpar svullnad.

Vårda-din-sommarhy-2.jpg

3. Skydda!

Solen torkar ut huden och är allt annat än anti-age vänlig. Sommartid ska du skydda huden och läpparna med extra hög solskyddsfaktor, helst SPF 50 i ansiktet och ännu hellre solhatt – färg får du ändå. Pressa inte!

4. Gå på djupet

Ge din hy extra kärlek en stund varje vecka. Ta bort döda hudceller och få igång cirkulationen med en skrubb. Följ upp med en ansiktsmask anpassad efter hudtyp och hudtillstånd, som en törstsläckande fuktmask med aloe vera, eller en anti-age-mask med kollagen.

5. Stötta huden inifrån

Extra viktigt är att förbereda huden för solsäsongen. Blek skandinavisk hy som är ovan vid sol bör skyddas inifrån. Testa tillskott som Solbrun, en kombination av zink, betakaroten, vitamin E och B, för att ge din hy fukt och fin färg inifrån.

Vårda-din-sommarhy-4.jpg

Spegel av hur vi mår på insidan

Under sina 10 år som hudvårdsterapeut har hon märkt hur viktigt det är att jobba med huden både inifrån och ut. – Det handlar om att hitta balansen i vardagen med allt från kost och sömn till hudvård. Huden är en spegel av hur vi mår på insidan, menar Charlotte. Med färre produkter blir det än viktigare att välja exakt det just din hy behöver. Är din
hy fet, torr, känslig eller har du en problemhy?
- Det är en djungel och man kan behöva hjälp att hitta rätt. Kom in till oss så kan vi titta på din hy och rekommendera rätt produkter. Ofta tror man till exempel att man har fet hy, men behöver lugnande produkter i stället, säger Charlotte.

Vårda-din-sommarhy-5.jpg

Fuktboosta med hyaluronsyra

För en hy i balans är rengöring A och O, även om man inte använder make-up. Vår hud producerar nämligen fetter inifrån och möter orenheter som luftföroreningar utifrån. 
– Dessutom tar vi ofta med våra händer på huden, därför bör man göra rent huden morgon och kväll, förklarar Charlotte. Under dagar med sol och salta bad gäller det att vårda huden extra. Särskilt ansikte och dekolletage behöver skyddas mot solen, men smörj även läpparna och ha med Aloe Vera-gel till stranden för att lugna huden.
– Ge gärna huden en fuktboost med fuktbindande hyaluronsyra i shot eller tablettform. Efter en dag i solen ska du smörja in hela kroppen på kvällen, kanske med body butter eller morotsolja med antioxidanter. Och glöm inte att skrubba och smörja även sommarfötterna!